Węgierskie wino czerwone wytrawne. Petreny Padok to bardzo eleganckie, a zarazem świeże wino. Charakterystyczny egerski styl. W nosie bogate aromaty ciemnych owoców - śliwek, jeżyn, czarnej porzeczki, a także aromat ściółki leśnej. Wino mocno zbudowane, o wysokiej koncentracji, starzone w beczce dębowej 24 miesiące.
Intensywny zapach kawowo-wiśniowy. W jego dojrzałym, zaokrąglonym smaku odnajdziemy smaki od powideł śliwkowych po czekoladę i z każdym łykiem będziemy odkrywać coraz więcej... Mocne, dojrzałe, z gorzką czekoladą na finiszu. Głęboki, rubinowy kolor. Jego zapach jest na początku stonowany, zyskuje dzięki napowietrzeniu. Oprócz delikatnego, słodkawego charakteru pojawiają się także czarna porzeczka i mięta. W aromacie także oznaki dojrzałości, w postaci suszonych owoców. W ustach zaczyna się wyraziście, z umiarkowaną kwasowością, towarzyszą bogate bardzo dobrze zbudowane taniny, które nadają winu delikatną i gładką konsystencję. W smaku przypomina czekoladę, kakao, ma charakter słodko-pikantny. Charakterne wino o dobrym wykończeniu.
Wino z 2011r. zostało nagrodzone w 2016 roku złotym medalem na najstarszym międzynarodowym konkursie winiarskim Challenge Internationale du Vin w Bordeaux.
Ważniejsze wyniki konkursów winiarskich w ostatnich latach:
Challenge International du Vin /Francja/ 2018 - SREBRO
Decanter World Wine Awards /Londyn/ 2020 - Brąz
AWC /Wiedeń/ 2021 - SREBRO
Galicja Vitis /Polska/ 2020 - ZŁOTO
Berliner Wine Trophy (Niemcy) 2021 - ZŁOTO