Grof Degenfeld - Tokaj Aszu 6 Puttonyos

Grof Degenfeld - Tokaji Aszu 6 Puttonyos BIO 2017 0,5l

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11%
Temperatura podawania
10-12 °C

279,99 zł

Opis

Rocznik 2017 podobnie do 2013 był bardzo łaskawy dla słodkich win z Tokaju.

Także dla tego Aszu, białego , słodkiego skarbu, od wieków tradycyjnie produkowanego w węgierskim Tarcal. 

Bukiet drzewny z korzennymi nutami i owocami cytrusowymi. W smaku kandyzowane owoce, z tropikalnymi nutami. Także miód i słodkie mandarynki.

To Aszu charakteryzuje się bogatym smakiem. A po latach, także jako stare wino  będzie cieszyło zmysły każdego odbiorcy.

Zalecana temperatura spożycia 11 ºC. 

Zawartość cukru: 206,7 g/l

Kwasowość : 7,85 g/l

Pojemność: 0,5 l

Wino organiczne.

Wino z rocznika 2013 zostało nagrodzone złotym medalem brytyjskiego konkursu winiarskiego magazynu Decanter w 2018 roku. Tym samym kruszcem obdarzono je w 2019 roku na Mundus Vini oraz Berliner Wein Trophy.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Grof Degenfeld - organic/BIO

To jedna z bardziej urokliwych winnic, położona w Tokaju na granicy miejscowości Mád i Tarcal. Przy produkcji wina Grof Degenfeld kieruje się miłością do natury, szacunkiem do tradycji i nowych technologii. Efektem takiej filozofii jest certyfikat ekologiczny przyznany w 2009r. W ramach winnicy działa restauracja oraz czterogwiazdkowy hotel wspierający enoturystykę regionu Tokaj.

Szczepy

Spośród sześciu odmian winogron, które można oficjalnie wykorzystać do produkcji win oznaczanych jako Tokaje, Grof Degenfeld wykorzystuje pięć, tj.: Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc, Zeta i Kövérszőlő. Nie uprawia się jedynie szczepu Zeta. Co ciekawe Grof Degenfeld kultywuje jedynie 35ha ze swojego 100ha aerału, dając spory potencjał wzrostu w przyszłości. 

Historia

Odbudowa winnicy został zainicjowana przez hrabich Degenfeld w 1994r., wskrzeszając do życia tereny winiarskie z ponad 150-letnią tradycją. Dziś winnica zarządzana jest przez winemakera Balázs Sulyok, który tworzy świetne wina spokojne (Muscat Blanc i Furmint!), musujące i jedne z najlepszych win słodkich regionu - Szamorodni, Tokaj Aszu oraz Eszencia. W 2015r. rodzinna zdecydowała się na odbudowę katedry na wzgórzu Theresa, która uległa zniszczeniu wskutek II wojny  światowej.

Klimat / Gleba

Winorośl uprawia się w ramach dwóch kompleksów: Terezia i Zomborka. Jak większość gleb w regionie Tokaj, tak i u Grofa Degenfelda podłoże oparte jest o wulkaniczne skały ryolitowe. Wierzchnią warstwę stanowią lessy i brunatne gleby leśne.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również