Budahazy Feketa Kuria - Christmann Hars
Budahazy Feketa Kuria - Christmann Hars
Budahazy Feketa Kuria - Christmann Hars
Budahazy Feketa Kuria - Christmann Hars

Budahazy Fekete Kuria - Harslevelu Christmann Hars 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
10-12 °C

72,49 zł

Opis

Christmann Hars to jednoszczepowe białe wino wytrawne wyprodukowane z odmiany harslevelu w Tokaju na Węgrzech. Jasnozłoty kolor ze łzami obficie spływającymi po ściankach kieliszka. Nos słodko-kwiatowy, bardziej słodki od furminta, ale mniej od sargamuskotaly. W aromacie konfitura z moreli, miód i kwiat lipy. Usta wytrawne, umiarkowanie kwasowe i delikatnie słodkawe, aczkolwiek mieści się to nadal w ramach wytrawności. Alkohol 14% bardzo dobrze wtopiony. Wino kremowe, delikatnie waniliowe i relaksujące.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Budahazy Fekete Kuria

Budahazy Fekete Kuria – mylące nazwiska opisują jednak zupełnie różnych producentów z Tokaju. David stawia na organiczność swoich win i ma świetnego Ice wine!

Winnica

Budahazy Fekete Kuria to nowoczesny, rodzinny projekt zainicjowany w 2010r, na terenie czarnego dworu (fekete = czarny) z 1650r w Erdőbénye (Tokaj). Właściciel Dávid Rémusz stawia na jakość - ogranicza ilość zbieranych winogron do 1.5kg / krzew, pomimo potencjalnego zbioru na poziomie 15kg / krzew. To pozwala na otrzymanie lepszego wsadu do wina. Winnica posiada BIO certyfikację, którą uzyskała w 2018r. Wizyta w ich bistro to obowiązkowy punkt każdej wycieczki do Tokaju!

Szczepy

Winnica produkuje zaledwie kilka rodzajów win, oprócz klasycznych dla Węgier Furmintów, właściciele uprawiają szczepy Harslevelu, Sargamuskotaly, Muscat oraz Zeta. To umożliwia eksperymentowanie z winami słodkimi - w tym z niesamowicie wysoko ocenianym Pompasem, oraz Winem Lodowym, które w Berlinie otrzymało nadgrodę za najlepsze wino organiczne roku 2021. 

Historia

Obserwujemy tego winiarza od 2012 roku. Słowo „postęp” pasuje tu idealnie. Dávid Rémusz rozpoczął swoją przygodę w 2010 jako mała, rodzinna winiarnia. Pierwszą jaskółkę stanowił smaczny Sárgamuskotály Dry 2012, po nim pojawił się świetny Furmint 2013, a za nim kolejne, udane roczniki z odmiany hárslevelű. Celem jest jakość i status najlepszej winnicy organicznej w Tokaju.

Klimat / Gleba

W Budahazy Fekete Kuria klimat i gleba jest tożsama z tokajskimi standardami. Gleby to głównie powulkaniczne gleby skalne riolity, andezyty oraz tufy. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również