Tokaji Aszu Eszencia
Tokaji Aszu Eszencia

Hollokoi -1999 - Tokaj Aszu Eszencia 0,5l

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

478,49 zł

Opis

Najsłodszy Tokaj Aszu - deserowe białe wino węgierskie ze szczepu furmint. Królewski prezent dla prawdziwego miłośnika tego wykwintnego trunku. Aszu Esszencia to najbogatszy w cukier Tokaj Aszu, zawiera nie mniej niż 210 gramów cukru resztkowego na litr. Wino to zdobyło srebrny medal w na konkursie win Budapeszt Vinagora Botrytis 2003. Chociaż jest już dojrzałym, starym winem ma przed sobą co najmniej 20-30 lat na ewolucję.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Hollokoi Mihaly

Piąte pokolenie rodziny Hollokoi nosi w sobie miłość do winogron i wina. Owocem tej miłości są wina dostępne dla każdego. Hollokoi to naszym zdaniem jedna z najlepszych ofert cena/jakość jeżeli chodzi o wina Aszu

Winnica

Hollokoi to średniej wielkości producent z siedzibą w Tallya. W uznaniu za zasługi dla regionu, właściciel winnicy Mihaly, otrzymał w 2004r. tutuł producenta roku regionu Tokaj-Hegyalja.  

Szczepy

W ramach trzech winnic (Nyerges, Jónap and Pipisk), na 10ha Hollokoi uprawia przede wszystkim Furmint, który zajmuje 60% nasadzeń. Uzupełnienie stanowią Sargamuskotaly (25%) oraz Harslevelu (15%). 

Historia

Rodzinna tradycja produkcji wina sięga XXw., natomiast 75-letni Mihaly sygnuje winnicę swoim nazwiskiem od 1984r. Jednym z centralnych punktów winnicy jest ponad 500-letnia piwnica, w której, w dębowych beczkach z drewna pochodzącego z węgierskich Gór Zemplińskich dojrzewają najlepsze wina Szamorodni oraz Aszu. To również tutaj odbywają się degustacje komentowane.

Klimat / Gleba

U Hollokoi, jak w większości winnic z Tokaju, występują wulkaniczne gleby, z dużą zawartością różnorodnych skał. Wpływ Karpat okalających Tokaj od północnej strony tworzy doskonały mikroklimat z długimi, ciepłymi dniami i wilgotnymi nocami. Taka pogoda jesienią stwarza idealne warunki do rozwoju grzyba Botrytis Cinerea i powstawania szlachetnej białej pleśni pożądanej przy uprawie winogron wykorzystywanych w winach Aszu. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również