Bencze - Pinot Noir

Bencze - Pinot Noir BIO 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Badascony
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
16-18 °C

90,99 zł

Opis

Wino o intensywnym rubinowym kolorze.

Aromat wina przepełniony jest nutą czerwonych owoców, dojrzałych truskawek, malin i runa leśnego. 

Smak harmonijny, o przyjemnej świeżości, dojrzałych taninach, zrównoważonej kwasowości, nutach ogrodowych czerwonych jagód, wiśni, czereśni, niuansów skóry, ziemi, wanilii i utrzymującym się, lekko gorzkim posmaku.

Wino dobrze komponuje się z wędlinami, makaronami, risotto, gorącymi wędlinami i półtwardymi serami.

Wino biodynamiczne.

Wino powstaje z winogron Pinot Noir, które są uprawiane w biodynamicznej winnicy na glebie z wulkanicznego bazaltu i gliny. Średni wiek winorośli to 21 lat. Owoce są zbierane ręcznie. 

Wino dojrzewało na osadzie przez 10 miesięcy. Gotowe wino butelkowane jest bez oczyszczania i filtracji, z dodatkiem zaledwie 10 mg siarki.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Bencze Birtok - BIO

Bencze – Istvan Bencze to autentysta, który przeszedł drogę od biodynamika do naturalisty. Dziś tworzy wybitne wina w sposób maksymalnie szczery i naturalny.

Winnica

Istvan Bencze to młody przedstawiciel węgierskiego winiarstwa, który przywiązuję ogromną wagę do naturalnego podejścia do produkcji wina. Bencze od samego początku stawiał na rolnictwo organiczne (uzyskana certyfikacja 2015r.), które później wyewoluowało w kierunku biodynamiki (certyfikacja Demeter uzyskana w 2019r.). Filozofia Bencze nacechowana jest niskointerwencyjnym winiarstwem: nie stosuje się tutaj procesów filtracji, klarowania, siarki, 100% upraw zbieranych jest ręcznie, natomiast do fermentacji wykorzystuje się dzikie drożdże. To wszystko sprawia, że wina są oryginalne i w smaku odbiegają od klasyki (w szczególności Riesling) i są to produkty dla osób świadomie decydujących się na wina naturalne.

Szczepy

Winnica uprawia autochtoniczne (lokalne) szczepy: Kék bakator, Kadarka, Hajnos kék, Kéknyelű, Tihanyi kék, które uzupełniane są europejskimi odmianami Riesling i Pinot Noir. 

Historia

Bencze z wykształcenia jest…informatykiem i przez kilka lat z sukcesami prowadził własną firmę IT. Po okresie spędzonym we Włoszech, (jego żona studiowała we Florencji  projektowanie wnętrz) Istvan zadecydował o zmianie specjalizacji i zakupie 0.3ha działki w okolicach Balatonu. Kolejne lata to intensywny rozwój winnicy, która dzisiaj liczy juz ponad 20ha (z czego 15ha kultywowanych).

Klimat / Gleba

Winnica poddawana jest wpływem dwóch klimatów: kontynentalnego oraz śródziemnomorskiego. Gleby to mieszanka gleb brunatnych, wulkanicznych bazaltów i tuf oraz piaskowców, glin, piasku i wapieni.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również