Botrytyzowane naturalnie słodkie wino o wyraźnym średnio złotym kolorze, przygotowane ze szczepów: furmint, harszlevelu, muscat.
W zapachu nuty kwitnących kwiatów drzew owocowych, nuta mięty i rumianku. Z każdą chwilą rozwija się coraz bardziej bogata gama owocowych aromatów.
Niezwykłą owocowość z nutami korzennymi odnajdziemy również na języku: głównie morele, mieszanka suszonych owoców, nuty dębowe.
Będzie wybornie smakować z gęsią wątróbką oraz daniami kuchni azjatyckiej.
Nagrody i wyróżnienia: Decanter 2019- 90 pkt/ srebro. Decanter 2020- Best in Show. National Wine Contest, Hungary 2019 - Gran gold. Japan Woman's Wines Awards 2019- Double Gold.
Wino w ocenie specjalistów:
Historyczna butelka – pierwsze wino węgierskie, które otrzymało nagrodę najwyższej kategorii Best in Show w konkursie Decantera. Doskonały samorodny, w istocie zdeklasowane aszú, tak jest słodki (188 g cukru!), skoncentrowany, a także przepełniony miodowymi nutami szlachetnej pleśni. Jakość morelowego owocu jest doskonała, choć na razie wino w rejestrze mało złożone. Pełne, długie, hedonistyczne, ale też genialnie zrównoważone".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl