Wino białe wytrawne ze szczepu furmint urawianego na sławnej parceli Bomboly w Mad.
Złoty kolor z żółtymi refleksami. W bukiecie żółte jabłko, brzoskwinia i przyprawa beczkowa o czystym i świeżym zapachu. W smaku dominują nuty gruszki i pigwy, typowe dla wytrawnego i zdecydowanego furminta. Posiada delikatną kwasowość i długi posmak. Wino jest wytrawne, ale ma lekko słodko-gorzkawe nuty, wyczuwalna mineralność.
Wino polecane do langusty z sokiem grejpfrutowym i kalafiorem.
Nagrody i wyróżnienia dla rocznika 2017: Decanter 2019- 87 pkt (brązowy medal). Decanter 2020- Gold
Wino w ocenie specjalistów:
"Doskonały Furmint z winnicy Bomboly (...) Subtelnie mineralne, dojrzałe, miękkie, nasycone, ale bardzo wytrawne, w rejestrze bliżej wosku niż brzoskwini. Świetnie zrównoważone, w idealnym momencie do picia, ale jeszcze 2–3 lata będzie w szczycie możliwości. Wino zaliczyłbym do tokajskiej elity".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl