Legenda o Tokaju rosła i rosła w swojej kilkuset letniej historii, ale dopiero w 1630 roku po raz pierwszy wspomniano o wielkości winnicy Oremus. Dziś cieszy się ona największym uznaniem.
Region Tokaju leży w paśmie gór północno-wschodnich Węgier. Winiarnia Oremus znajduje się w geograficznym sercu tego regionu w zabytkowej części miejscowości Tolcsva.
Produkcja wina Aszú jest drobiazgowym procesem możliwym tylko w wyjątkowych rocznikach, które umożliwiają rozwój "Botrytis cinerea", czyli szlachetnej pleśni.
Aromaty miodu i suszonych owoców (śliwki i moreli), karmel i niezwykła kremowość na podniebieniu. Niezrównana harmonia między kwasowością a cukrem. Wciąż młodzieńcze!
Rocznik 1972 przez większość uważany jest za jeden z najlepszych roczników Aszú w XX wieku. W tym roku miały miejsce idealne warunki pogodowe do rozwoju Botrytis. Zbiory, dzięki ciepłemu, słonecznemu październikowi i chłodnym nocom, prowadzą do niezwykłego rocznika, który został powtórzony dopiero w następnym stuleciu podczas zbiorów w 1999 i 2000 roku.
To wino nadaje się teraz do picia, ale można je przechowywać je przez kolejne przez 50 lat w optymalnych warunkach tj. w pozycji leżącej, w ciemnym pomieszczeniu, w temp. 12-14°C i około 60% wilgotności względnej.
Zalecana temperatura serwowania to 10 ºC. Wyprodukowano 8000 butelek 500 ml.
Produkowane ze szczepów: Furmint, Hárslevelü, Zéta i Sárgamuskotály.
Parametry:
Cukier 129 g/l
Kwasowość 8,4 g/l