Grof Degenfed - Tokaj Furmint off-dry
Grof Degenfed - Tokaj Furmint off-dry

Grof Degenfeld - Tokaj Furmint 2021, 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

56,99 zł

Opis

Furmint słusznie kojarzony jest jako odmiana tokajska. Można go spotkać także w innych regionach madziarskich, zwłaszcza nad Balatonem, ale Tokaj to numer jeden. Tam Węgrzy uprawiają furminta najwięcej, tam ma swoje najważniejsze realizacje. I to zarówno w wersjach słodkich, jak i w wytrawnych. Degenfeld Furmint to przykład właśnie wina wytrawnego. Coraz częściej wytrawne wina z Tokaju zdobywają uznanie międzynarodowe, mówi się o nich w świecie, jak o odkryciu nowej galaktyki. 

Furmint wytrawny ma swój charakter i siłę, dzięki czemu potrafi pięknie dojrzewać. Mamy kilka butelek starszych roczników Degenfeld Furmint i z przyjemnością obserwujemy ich rozwój.

Jaśniuteńka, błyszcząca suknia; subtelny bukiet aromatów kwiatowych, niedojrzałych moreli i mirabelek. W ustach zdecydowanie rześkie, wytrawne, z niedużym, ale wyczuwalnym zaokrągleniem ciała. To dosyć plastyczne i uniwersalne wino dzięki wyraźnej kwasowości. Bardzo dobrze sprawdza się w klasycznych zestawieniach kulinarnych. Niezbyt tłuste ryby, warzywa, delikatny, miękki i mało aromatyczny ser. Ciekawie prezentuje się z neutralnymi w smaku potrawami kuchni polskiej z dodatkiem twarogu lub bryndzy i ziemniaków, jak kopytka czy pierogi.

Wino w ocenie specjalistów:
"Świetny w swojej cenie furmint od coraz solidniej pracującej winiarni. Swojsko mitteleuropejskie gruszki i jabłka z sadu, lekka tokajska pikanteria, ładna nuta kwiatowa i wyczuwalna szczypta cukru resztkowego. Wszystko czyste, rześkie, przyjemnie intensywne, w swoim przedziale skrojone wręcz idealnie".
Wojciech Bońkowski,Winicjatywa.pl

Gróf Degenfeld Tokaji Furmint on Vivino

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Grof Degenfeld - organic/BIO

To jedna z bardziej urokliwych winnic, położona w Tokaju na granicy miejscowości Mád i Tarcal. Przy produkcji wina Grof Degenfeld kieruje się miłością do natury, szacunkiem do tradycji i nowych technologii. Efektem takiej filozofii jest certyfikat ekologiczny przyznany w 2009r. W ramach winnicy działa restauracja oraz czterogwiazdkowy hotel wspierający enoturystykę regionu Tokaj.

Szczepy

Spośród sześciu odmian winogron, które można oficjalnie wykorzystać do produkcji win oznaczanych jako Tokaje, Grof Degenfeld wykorzystuje pięć, tj.: Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc, Zeta i Kövérszőlő. Nie uprawia się jedynie szczepu Zeta. Co ciekawe Grof Degenfeld kultywuje jedynie 35ha ze swojego 100ha aerału, dając spory potencjał wzrostu w przyszłości. 

Historia

Odbudowa winnicy został zainicjowana przez hrabich Degenfeld w 1994r., wskrzeszając do życia tereny winiarskie z ponad 150-letnią tradycją. Dziś winnica zarządzana jest przez winemakera Balázs Sulyok, który tworzy świetne wina spokojne (Muscat Blanc i Furmint!), musujące i jedne z najlepszych win słodkich regionu - Szamorodni, Tokaj Aszu oraz Eszencia. W 2015r. rodzinna zdecydowała się na odbudowę katedry na wzgórzu Theresa, która uległa zniszczeniu wskutek II wojny  światowej.

Klimat / Gleba

Winorośl uprawia się w ramach dwóch kompleksów: Terezia i Zomborka. Jak większość gleb w regionie Tokaj, tak i u Grofa Degenfelda podłoże oparte jest o wulkaniczne skały ryolitowe. Wierzchnią warstwę stanowią lessy i brunatne gleby leśne.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również