Szamorodni jak wszyscy wiedzą to wino białe, słodkie z Tokaju. Szamorodni zrobiony ze szczepów: furmint i sargamuskotaly. Przy takiej koncentracji i zawartości słodyczy ten Szamorodni od mistrza Zoltana Demetera to odpowiednik wielu znakomitych Aszu!
Złożony i urzekający bukiet wino zawdzięcza bez wątpienia szlachetnemu muscatowi.
Pomimo finezyjnej konstrukcji na podniebieniu bardzo, bardzo długie, pełne, gęste i prawdziwie kremowe. Intensywny smak z czytelną brzoskwinią, cytrusami, ziołami, rozgrzaną skałą - tętni życiem. Hedonistyczna wręcz przyjemność dla miłośników słodkich win. Wino ma przed sobą co najmniej trzy dekady rozwoju. Zawartość cukru: 225 g/l. Kwasowość: 6,7 g/l.
Wino w ocenie specjalistów:
“Jeśli nie wypijecie od razu, to za 20–30 lat będzie dla dzieci. Wspaniały pomnik tradycji, klasy i smaku”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus