Żywy, ekscytujący, bogaty furmint z pojedynczej parceli o nazwie Kakas (Kogut), położonej nad rzeką Bodrog. Wino białe, wytrawne, które wyszło spod wprawnej ręki Zoltana Demetera. Linia single vineyard pokazuje najlepiej różnice w siedliskach tokajskich.
W bukiecie jabłko, kwiaty i mięta. W ustach nuty cytrusowe, słone, jabłkowo-brzoskwiniowe – charakterystyczne dla odmiany. Smak lekki, ale długo pozostaje w naszych ustach.
Doskonała równowaga kwasów i cukru resztkowego. Cukier: 4,9 g/l. Kwasowość: 7,2 g/l
Wino w ocenie specjalistów:
“To wino bogate, ale wymaga chwili skupienia, by się nim nacieszyć i wyłapać – jak na obrazie Boscha – wszystkie frapujące historie z drugiego i trzeciego planu. Jest więc i grejpfrut, i słodycz brzoskwini, i mineralna, słonawa nuta. A na koniec elegancka wersja wina pomarańczowego. Dłuższa maceracja wydobyła z furminta nuty woskowe, czuć skórkę pomarańczową i suszone owoce, a wszystko podane we wspaniałej herbacie. Uwielbiam”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus