Gizella - Szamorodni 2018
Gizella - Szamorodni 2018

Gizella - Szamorodni 2018,2019

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11%
Temperatura podawania
10-12 °C

195,99 zł

Opis

Z ciepłego rocznika 2018 powstało szlachetne, niepowtarzalne wino słodkie w historycznym typie Szamorodni. Wino Gizella Szamorodni jest najlepszym przykładem tego, dlaczego Tokaj jest tak wyjątkowy. Ze względu na szybkie dojrzewanie, grona na wytrawne wina zebrano do połowy września, natomiast na zbiór winogron do Szamorodniego czekano do połowy listopada. W tym czasie zawartość kwasu znacznie się zmniejszyła, a pH wzrosło. Ze względu na szczególnie korzystne warunki do pojawienia się w Tokaju szlachetnej pleśni , winogrona traciły z dnia na dzień wodę, kwasy, a cukier był bardziej skoncentrowany. Piękny zbiór! Rozgniecione winogrona macerowano przez noc, a po wyciśnięciu i sedymentacji umieszczano w beczkach na 6 miesięcy.

Wino tę swoją imponującą jak na Szamorodni słodycz (173 g/l) zawdzięcza cukrom pozostałym po fermentacji winogron dotkniętych szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea. W nosie egzotyczne owoce takie jak ananas, rodzynki i miód. Wino jest bardzo złożone i bogate, ma tłustą konsystencję i doskonałą równowagę między kwasowością, a słodyczą. Produkowane ze szczepów: 53,93% furmint, 37,25% hárslevelű, 8,82% sárgamuskotály.

Potencjał starzenia wina: 15 - 20 lat.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Gizella Pince

Winnica

Gizella to rodzinny projekt na obrzeżach miasteczka Tokaj, który od 2005r. prowadzi Laszlo Szilagyi. Uznaje się go za jednego z najlepszych producentów win słodkich Aszu i Szamorodni w regionie. Znana jest również z świetnego Harslevelu, który najczęściej stanowi dodatek do słodkiego, lub wytrawnego Furminta. Gizella wygrała zestawienie 100 najlepszych win węgierskich w 2016r. oraz znalazła się w zestawieniu magazynu Decanter na najbardziej interesujące wina w 2017r. 

Szczepy

Producent skupia się na dwóch szczepach Furmint i Harslevelu, które zajmują ponad 90% nasadzeń. Dodatkowo Gizella uprawia Sargamuskotaly (Muscat Lunel), z którego produkuje się m.in. lekkie wino musujące. 

Historia

Laszlo Szilagyi, dyplomowany agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii, odziedziczył winnicę po dziadku i babci Gizelli. To z miłości do niej zrodził się pomysł na nazwę winiarni, oddający ukłon rodzinie i tradycji, ale też nie przekreślający możliwości rozwoju wedle najnowocześniejszych standardów jakości. Laszlo zeskalował na przestrzeni 15 lat winnicę z 1ha do 19ha.

Klimat / Gleba

Winnica Gizella obejmuje 12 parcel w ramach trzech miejscowości: Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Priorytetem dla Laszlo jest znakomita parcela Szil-volgy koło Tarcal, gdzie posiada największą, trzyhektarową działkę Pomimo dużego zróżnicowania geologicznego, wspólny mianownik w postaci gleb wulkanicznych nadaje słodkim winom odpowiedni poziom kwasowości nadając im świetny balans. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
maj-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również