Z ciepłego rocznika 2018 powstało szlachetne, niepowtarzalne wino słodkie w historycznym typie Szamorodni. Wino Gizella Szamorodni jest najlepszym przykładem tego, dlaczego Tokaj jest tak wyjątkowy. Ze względu na szybkie dojrzewanie, grona na wytrawne wina zebrano do połowy września, natomiast na zbiór winogron do Szamorodniego czekano do połowy listopada. W tym czasie zawartość kwasu znacznie się zmniejszyła, a pH wzrosło. Ze względu na szczególnie korzystne warunki do pojawienia się w Tokaju szlachetnej pleśni , winogrona traciły z dnia na dzień wodę, kwasy, a cukier był bardziej skoncentrowany. Piękny zbiór! Rozgniecione winogrona macerowano przez noc, a po wyciśnięciu i sedymentacji umieszczano w beczkach na 6 miesięcy.
Wino tę swoją imponującą jak na Szamorodni słodycz (173 g/l) zawdzięcza cukrom pozostałym po fermentacji winogron dotkniętych szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea. W nosie egzotyczne owoce takie jak ananas, rodzynki i miód. Wino jest bardzo złożone i bogate, ma tłustą konsystencję i doskonałą równowagę między kwasowością, a słodyczą. Produkowane ze szczepów: 53,93% furmint, 37,25% hárslevelű, 8,82% sárgamuskotály.
BRAK W MAGAZYNIE