Ta ciekawa odmiana winorośli jest jedną z pierwszych, którą posadziliśmy w naszej winnicy.
Po fermentacji trunek dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu. To bogate, klasyczne, czerwone wino jest pełne smaku i zapachu owoców dzikiego bzu, malin, truskawki i wiśni, z delikatną nutą wanilii.
Szczególnie polecamy do tradycyjnej kuchni polskiej i francuskiej. Nasze Pinot Noir doskonale odnajdzie się w towarzystwie potraw z dziczyzny, gęsi i kaczki, pasztetów, a także duszonej baraniny, czy grillowanego tuńczyka.
Po doświadczeniach z naszym winem w latach 2005-2017 roku już wiemy, że Pinot Noir Adoria jest wyśmienite dziś i będzie coraz lepsze z upływem czasu.
Pinot Noir 2018 - Adoria otrzymało srebrny medal PAR Wine Award International - Deutschland 2019.
Drugie miejsce w winach czerwonych w Konkursie Winiarskim "Polskie Korki 2021" w kategorii: wina czerwone.