Wino zdobyło tytuł Championa w kategorii Polskie Wina Specjalne na X Konkursie Win Polskich w Jaśle.
Wino znalazło się w finale konkursu "POLSKIE KORKI 2023" w kategorii Dłużej macerowane wina z białych odmian winorośli.
Wino naturalne wytwarzane tradycyjną metodą długiej maceracji w oryginalnych gruzińskich qvevri. Długa maceracja białych winogron jest techniką, dzięki której powstają wina naturalne, tzw. "wina pomarańczowe".
Winogrona pochodziły wyłącznie z winnicy rodziny Płochockich, posiadających swoje gospodarstwo koło Sandomierza.
Wino ma piękną bursztynową barwą. Jest ono wyraźnie garbnikowe z aromatami mirabelki, renklody, dojrzałego jabłka oraz przypraw takich jak goździki, biały pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i liść laurowy. Wino stabilizowane było naturalną metodą poprzez długie leżakowanie.
Wino ma spory potencjał starzenia i jest idealnym partnerem do wielu posiłków.
Wino niefiltrowane, bez dodatku siarczynów.