Wino zdobyło tytuł Championa w kategorii Polskie Wina Specjalne na X Konkursie Win Polskich w Jaśle.
Wino znalazło się w finale konkursu "POLSKIE KORKI 2023" w kategorii Dłużej macerowane wina z białych odmian winorośli.
Wino naturalne wytwarzane tradycyjną metodą długiej maceracji w oryginalnych gruzińskich qvevri. Długa maceracja białych winogron jest techniką, dzięki której powstają wina naturalne, tzw. "wina pomarańczowe".
Winogrona pochodziły wyłącznie z winnicy rodziny Płochockich, posiadających swoje gospodarstwo koło Sandomierza.
Wino ma piękną bursztynową barwą. Jest ono wyraźnie garbnikowe z aromatami mirabelki, renklody, dojrzałego jabłka oraz przypraw takich jak goździki, biały pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i liść laurowy. Wino stabilizowane było naturalną metodą poprzez długie leżakowanie.
Wino ma spory potencjał starzenia i jest idealnym partnerem do wielu posiłków.
Wino niefiltrowane, bez dodatku siarczynów.
Wino w ocenie specjalistów:
"Ciemnożółta barwa z różowym refleksem. Nos i usta zintegrowane ze sobą, oparte na dojrzałym owocu, z rozsądną dawką nowej beczki i wosku. Trochę mało ożywczej kwasowości - albo już, albo jeszcze. Całość złożona - dużo się tutaj dzieje. Interesująca nuta whisky single malt, przełamana gorzką pomarańczą. Tanina w stylu czerwonego owocu. Całość do niewielkiego wygładzenia w aspekcie równowagi. Czuć tu doświadczenie winiarza, który wie, czego chce".
Magazyn "Trybuszon" - Panel degustacyjny "Pomarańcze po polsku"