Winnica Słońce i Wiatr to rodzinne przedsięwzięcie . W uprawie są blisko dwa hektary winorośli, na którą składają się trzy oddzielne parcele usytuowane kilkanaście kilometrów na pn-zach od Krakowa. Winnica posiada certyfikat uprawy ekologicznej.
Winnica
Uprawa winorośli odbywa się z poszanowaniem natury. W produkcji nie używa się herbicydów, a do nawożenia wykorzystywany jest przede wszystkim obornik. Odmiany winorośli pielęgnowane przez winnicę mają wysoką odporność na choroby grzybowe, co pozwala do minimum ograniczyć opryski.
Szczepy
Omniany winorośli uprawiane przez winnicę Słońce i Wiatr to: solaris, seyval blanc, rondo, regent, leon millot, marechal foch, cabernet cantor, cabernet cortis
Historia
Najstarsza z winnic, położona w Smardzowicach a granicząca z Ojcowskim Parkiem Narodowym została założona w 2011 r. Początkowo na powierzchni 0,4 ha uprawiane były odmiany solaris i seyval blanc na wina białe oraz rondo, regent i leon millot na czerwone.
Wiosną 2014 obsadzono winoroślą kolejne dwie działki, w Szczodrkowicach i Iwanowicach, o powierzchni 1,6 ha. Rosną na nich: leon millot, marechal foch, regent, cabernet cantor i cabernet cortis na wina czerwone, a z odmian białych solaris i seyval blanc.
Klimat/Gleba
Jurajskie gleby, z pomocą słońca, deszczu i wiatru, rodzą pełne charakteru owoce, które w winnicy Słońce i Wiatr zamieniane są na wina.