Wino białe wytrawne ze szczepu chardonnay z niewielką domieszką auxerrois.
W zapachu bukiet owocowo-kwiatowy z powiewem chleba. Można wyczuć świeże jabłko, gruszkę, białe śliwki. Do tego lekkie nuty muszkatowe, nieco wosku i masła. Wino dojrzewało w dębowych beczkach, dlatego w tle wyczuwalne są bardzo delikatne niuanse waniliowo-kokosowo-dębowe.
W ustach wino jest świeże, rześkie, sprężyste. Długi finisz z mineralną, pomarańczowo-brzoskwiniową końcówką.
Wino wytrawne Chardonnay ze Srebrnej Góry będzie smakowało z owocami morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła. Spróbuj też z delikatnym drobiem (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówką, królikiem, makaronami. Pasuje też do niego risotto, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.
Wino ma 2-3 letni potencjał starzenia.
Kup dwa! Jedno wypij teraz - drugie za rok i sprawdź, jak wpłynie na niego leżakowanie w Twojej piwniczce ;)