Polskie wino białe wytrawne, od zdolnego młodego winiarza Kamila Barczentewicza.
Winogrona szczepu Chardonnay pozyskane ze stromego wapiennego, południowo-zachodniego stoku (155 m n.p.m.) parceli Dobre, położonej nieopodal Kazimierza Dolnego. Owoce uprawiane z troską o środowisko naturalne. Fermentacja, a następnie 9 miesięczne dojrzewanie na drożdżowym osadzie w jajku betonowym.
Elegancki owoc, nuty dojrzałego jabłka, gruszki, pigwy, niedojarzałego ananasa towarzyszą aromatom białych kwiatów. Długi pikantny finisz. Wino świetnie sprawdzi się z rybami, owocami morza, drobiem i potrawami opartymi o surowe warzywa.
Wino delikatnie siarkowane i lekko filtrowane.
Wyprodukowano 2473 butelek.
Wino w ocenie specjalistów:
“Tym razem Chardonnay Béton 2021 fermentował i dojrzewał na osadzie w betonowym jajku o kwartał dłużej – było to łącznie dziewięć miesięcy – i mam wrażenie, że ten zabieg w połączeniu z nieco wyższą kwasowością jest też optymalną receptą na to wino w przyszłości. Ponownie wyeksponowane są aromaty wapienne, za nimi podążają delikatnie drożdżowe. Owoce – pigwa, cytrusy i trochę zielonego melona – są na razie na dalszym planie, jestem jednak pewny, że z czasem będą coraz bardziej wyeksponowane. Także i w tym przypadku kwasowość jest dobrze zaakcentowana, a finisz ziołowo-cytrusowy i lekko pikantny. Bardzo udana kontynuacja”.
Maciej Nowicki, Winicjatywa.pl