Johanniter Sur-Lie mimo bardzo niskiej zawartości cukru resztkowego (tylko 1.1 g/l) w smaku jest przyjemnie słodkie, a to wszystko za sprawą jego doskonałej owocowości. Dzięki odciążeniu winorośli johannitera od zbędnych gron, jego owoce mogły długo i spokojnie dojrzewać, dając nam pełne i niezwykle złożone w aromatach i smaku wino.
Nos: Bardzo owocowy, pachnący gruszką, jaśminem, agrestem, dojrzałym jabłkiem i tostowo-orzechowymi aromatami.
Paleta: Bardzo mocna budowa, z wyraźną kwasowością i przyjemną słodyczą na finiszu. Sześciomiesięczne leżakowanie na osadzie wzbogaciło ją o kremową fakturę.
Johanniter wyśmienicie łączy się z wędzonym węgorzem i perliczką w ziołach.
Odmiana: johanniter
Metoda produkcji: Zimna maceracja (short skin-contact), Sur-Lie - 6 miesięcy na osadzie drożdżowym
Tradycyjny proces sur lie polega na pozostawieniu naturalnych osadów drożdżowych na czas dojrzewania w celu uzyskania lepszego wina. Uwolnione białka z osadu łączą się z taninami z wina, łagodząc je, co jest wskazane w winach białych. Uwalniane są również składniki zapachowe i smakowe. Wino staje się pełniejsze, kremowe.
Wino w ocenie specjalistów:
“Johanniter Sur Lie 2019 to najbardziej mineralne z ich win. Agrest i cytryna w finiszu przełamane są soczystą gruszką i orzechami. Klasowe, eleganckie wino”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus