Srebrna Góra Pinot Gris 2019

Srebrna Góra - Pinot Gris 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Małopolska
Szczep
Pinot Gris
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

76,99 zł

Opis

Białe wytrawne wino z Winnicy Srebrna Góra. Przygotowane ze szczepu pinot gris. Fermentacja w stali nierdzewnej, dojrzewanie połowy wina w dębowych beczkach przez 4 miesiące.

Ciekawy, lekko miedziany kolor jest efektem dłuższej maceracji pinot gris na skórkach.  W nosie z jednej strony świeże gruszki, jabłka i białe śliwki ale i sporo nut lekko utlenionych – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację pinot gris na skórkach i dojrzewanie części wina w beczkach. W ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

Zastosowanie kulinarne: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledź lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozzarella, drób i lekkie białe mięsa. Wino poradzi sobie też z daniami na bazie sosów pomidorowych i mocniejszych przypraw.
Potencjał starzenia: 4-5 lat

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica Srebrna Góra

Winnica Srebrna Góra - jedna z największych polskich winnic, powstała na ziemiach kamedulskich. Wielkie projekty rodzą się z pasji, marzeń, wytrwałości i z wiary w niemożliwe. Tak też było i w tym wypadku.

Producent

Winnica Srebrna Góra stanowi obecnie jedno z największych tego typu przedsięwzięć w Polsce. Obszar upraw obejmujący 26 hektarów pozwala nie tylko na duże możliwości produkcyjne, ale i na sporą swobodę w doborze szczepów. Srebrna Góra w swych działaniach nawiązuje do tradycji krakowskiego winiarstwa, sięgających X wieku. Zabytkowe pomieszczenia klasztoru kamedułów, nowoczesne zbiorniki fermentacyjne, drewniane beczki, tu miłość do wina i tradycja, spotykają się z nowoczesną technologią.  

Szczepy

Na zboczach Przegorzał i Bielańskich, znajdujących się w pobliżu klasztornego wzgórza i lasu wolskiego uprawiane są Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer, Zweigelt, Regent, Pinot Noir i Seyval Blanc. Powstają z nich białe i czerwone jednoszczepowe oraz kupaże. 

Historia

Projekt rozpoczęto przy współpracy z zakonem Kamedułów w Krakowie. W 2009r. Lanfranco Longhi E.C., Ojciec Major Kongregacji Eremitów Kamedułów Góry Koronnej wydał oficjalnie zgodę na zagospodarowanie 12 ha ziemi. W 2010r. dokonano pierwszych nasadzeń, dwa lata później światło dziennie ujrzało pierwsze 16 tysięcy butelek wina sygnowanego nazwą Srebrna Góra. Kolejne lata to m.in. powiększenie areału o kolejne 12 ha (tym razem w Przegorzałach), podwojenie nasadzeń i zwiększenie produkcji do, bagatela 65 tysięcy butelek wina na rok (dane na rok 2015).  Dziś Srebrna Góra jest jedną z najprężniej  rozwijających się i na pewno najpiękniej położonych winnic w Polsce.

Klimat / Gleba

Łagodny klimat, naturalna osłona od strony Lasu Wolskiego, Dolina Wisły, dobre nasłonecznienie (południowo-zachodnia wystawa) i wapienno-gliniaste podłoże - wszystko to zapewnia dogodne warunki do uprawy winorośli właściwej. A gdy do tego dodać tradycję i ciężką pracę - efekty są bardzo obiecujące. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
marzec-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również