Sugar Loaf - Pinot Noir 2018

Sugar Loaf - Pinot Noir 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Nowa Zelandia
Region
Marlborough
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
16-18 °C

86,99 zł

Opis

Wino czerwone wytrawne ze szczepu pinot noir. Winogrona zebrane z dwóch wyjątkowych winnic: jedna znajduje się na zboczu wzgórza, na południowym stoku, druga posiada rzadką gliniastą glebę i znajduje się w Dolinie Wairau. Winogrona zostały zebrane ręcznie, a następnie w 90% odszypułkowane (10% pozostało jako cały pęczek). Maceracja na skórkach - 7 dni, następnie fermentacja malolaktyczna w beczkach z dębu francuskiego.

Wino bogate jest w aromaty owoców jagodowych i świeżych wiśni, uzupełnione elegancką pikantnością na podniebieniu. W ustach ciemna mokka, soczysta jeżyna i czerwone śliwki. Na finiszu nuta pikantnego dębu i zrównoważona jędrność garbników.

Dobre do picia teraz - i do 5 lat od zbiorów.

WINO W OBNIŻONEJ CENIE DO 23 MAJA (LUB DO WYCZERPANIA ZAPASÓW)

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Sugar Loaf Wines

Winnica

Sugar Loaf to mała rodzinna firma winiarska z siedzibą w samym sercu regionu uprawy winorośli Marlborough. Posiada  ponad 26 hektarów winorośli i niestandardową winnicę produkcyjną. 

Firma Sugar Loaf Wines została założona w 2004 roku przez 23-letnią wówczas Kate. Nazwa Sugar pochodzi od nazwy wysp leżących na wybrzeżu Taranaki, gdzie Kate dorastała. Winnica posiada certyfikat zrównoważonej uprawy.

Obecna produkcja - to 250 000 butelek.

Szczepy

Na terenie winnicy Sugar rosną jedne z najstarszych winorośli w Marlborough; odmiany: sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris i riesling, a także pinot noir.

Historia

Firma Sugar Loaf założona została w 2004 roku przez 23-letnią Kate. Po zakończeniu studiów uprawy winorośli i enologii na Uniwersytecie Lincolna i kilku krótkich pobytach za granicą Kate przeprowadziła się do Marlborough. W 2007 roku pojawiła się możliwość zakupu winnicy i nieużywanej wytwórni cydru jabłkowego. W 2008 roku winnica rozrosła się do 26ha i wybudowano nowoczesną wytwórnię wina.

Zarówno Kate, jak i jej mąż David Acland, pochodzą z rodzin rolników i hodowców o długoletnich tradycjach produkcji wysokiej jakości żywności.

Zespół uzupełniają winiarze/farmerzy na stażu: Leo, Otto i Harriet. 

Klimat/Gleba

Region Marlborough położony jest na wschodnim wybrzeżu Wyspy Południowej. Górzysty obszar jest jednym z najbardziej słonecznych i najsuchszych regionów Nowej Zelandii. Pod względem szerokości geograficznej Nową Zelandię można porównać z południową Europą.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również