Torre Muga to kupaż trzech szczepów: tempranillo (75%), mazuelo (15%) i graciano (10%). Wino fermentuje w kadziach nierdzewnych z zastosowaniem dzikich drożdży, a następnie dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Całkowity pobyt tego wina w dębie wynosi 24 miesiące.
W kieliszku ciemna, intensywna, nieznacznie mętna bordowa czerwień z jeszcze ciemniejszymi refleksami. Pachnie elegancko i intensywnie. W nosie przede wszystkim odnajdujemy owoce: dojrzałe jeżyny, jagody, ciemne śliwki i szczyptę białego pieprzu. Na drugim planie nuta beczkowa: wanilia, cynamon, skóra i intrygujący grafitowy akcent, oraz z czasem ujawnia się także subtelny, czekoladowy akcent. Ekstraktywny owoc i dobrze wyważona kwasowość pięknie łączy się z miękką i smukłą taniną. Duże ciało, gęstość i jedwabista faktura.
Jasne i żywe. Jest w tym winie wielka elegancja i finezja. Torre Muga przy swojej ogromnej masie nie męczy, lecz raczej budzi podziw fantastyczną jakością owocu i świeżością.
BRAK W MAGAZYNIE