PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero
PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero

PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Ribera del Duero
Szczep
Tempranillo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
15,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

4 999,00 zł

Opis

Bezkompromisowe dzieło winiarskie Petera Sissecka.

Podczas gdy inne wielkie hiszpańskie wina tracą swój międzynarodowy sukces, Pingus (pierwszy rocznik z 1995 roku) wciąż jest daleki od zakończenia swojej progresji na rynku. Bodega położona jest w sercu Ribera del Duero, największego z pięciu kontrolowanych obszarów regionu winiarskiego Kastylia i León, i otrzymała oficjalnie tytuł „Denominacion de Origen” w 1982 roku. Właściciel i inżynier rolnictwa Peter Sissek sam przeprowadza winifikację, korzystając ze wsparcia  swojego przyjaciela i właściciela Château de Valadraud w Saint-Emilion, Jeana-Luca Thunevina.

Wprowadzając koncepcję mikrowinifikacji do Hiszpanii, Peter Sissek złamał wszelkie lokalne zasady produkcji wina. Winogrona wykorzystywane do produkcji wina Pingus są selekcjonowane ręcznie, wybierając najlepsze i odrzucając gorsze owoce. Późniejszy proces produkcji, wykonywany jest w otwartych kadziach z dębu francuskiego, a nie stalowych, jak w większości winnic w regionie.

Filozofia produkcji Petera Sesseck-a opiera się na ucieczce od przemysłowych metod stosowanych w sektorze i produkcji wina osobistego, z charakterem, w niewielkich ilościach. Jest to projekt bardzo ryzykowny i poddany nieprzewidywalności natury, ale pozwalający osiągnąć doskonałe wyniki. Ten sam zespół roboczy wykonuje wszystkie procesy produkcji, a każdy pracownik doskonale zna produkt i pracuje z zaangażowaniem, aby go udoskonalić. Według założyciela, to zaangażowanie jest niezbędne dla całego procesu.

Jeśli chodzi o charakter tej hiszpańskiej supergwiazdy, to okazuje się, że jest mocny, bogaty i niezwykle skoncentrowany, szczycący się wielką intensywnością aromatu oraz niezwykłą aksamitną gładkością. Znakomicie skonstruowany, oferuje delikatność, która jest potęgowana z każdym mijającym rocznikiem, co sugeruje wiele długich lat dojrzewania.

O pierwszym roczniku Pingus z 1995 roku Robert Parker oświadczył: „Jedno z najwspanialszych i najbardziej ekscytujących win, jakie kiedykolwiek próbowałem”

Kolejne roczniki tylko potwierdzają wielkość tego wina, przygotowywanego za każdym razem z wielką dbałością przez Petera Sisseka.

Obecnie, wina produkowane w winnicy Dominio de Pingus są bardzo doceniane na całym świecie, a sprzedaż zaledwie 6000 butelek Pingus rozlewanych każdego roku całkowicie zapewniona.

To specjalne wino jesteśmy w stanie zaserwisować do 72h od momentu złożenia zamówienia pod warunkiem jego dostępności.

W przypadku braku dostępności zwrócimy pełną kwotę przyjętej płatności.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Dominio de Pingus

Podczas gdy wina hiszpańskie z trudem osiągają najwyższe międzynarodowe wyróżnienia, Pingus jest jednym z niewielu, który dołączył do grona najbardziej pożądanych win z całego świata. Pingus jest znany i podziwiany za świetne wina. Czapki z głów!

Winnica

Istnieją takie butelki, które są obiektem marzeń miłośników wina na całym świecie. Jedną z nim jest bez wątpienia Pingus, kultowa etykieta z Ribery del Duero autorstwa Petera Sissecka. Limitowana ilość (poniżej 6 tys. butelek rocznie) i zdobyta renoma, sprawia, że ceny wina biją rekordy.

Szczepy

Ribera del Duero to królestwo odmiany Tinto Fino (Tempranillo). Dominio de Pingus posiada tylko dwie małe działki o łącznej powierzchni 4 ha dedykowanee flagowemu winu. Są one obsadzone przez stare 65-letnie krzewy. Oprócz tego Peter (w kooperacji z lokalnymi winiarzami) stworzył projekt PSI, który ma za zadanie zachować stare winorośle rosnące w regionie. Oprócz Titno Fino w ramach PSI uprawiana jest Garnacha, ale też białe odmiany jak Albillo. 

Historia

Peter Sisseck jest enologiem, który do Hiszpanii przybył w 1993 roku z Danii, by rozpocząć pracę w Hacienda Monasterio. Szybko postanowił produkować wina pod własną marką – Pingus to przezwisko, jakie nosił w dzieciństwie. Po spróbowaniu pierwszego rocznika Robert Parker (najbardziej wpływowy ówczesny krytyk winiarski) napisał, że jest to jedno z najlepszych młodych win, jakie kiedykolwiek próbował. To wystarczało, by z miejsca cena Pingusa poszybowała w kosmos. Dodatkowo pierwsza dostawa do USA nie dotarła do celu z powodu zatonięcia statku, co dodatkowo podbiło i tak już wielkie oczekiwania. Stopniowo styl Pingusa nieco ewoluował, dziś Peter nie używa już nowych beczek, a od 2000r. uprawy są biodynamiczne. Winiarz wypuszcza również drugą etykietę Flor de Pingus (z dzierżawionych winnic), a także mikroskopijne ilości (powstaje dosłownie jedna beczka) wina Amelia, z ponad 100-letnich krzewów Tinto Fino.

Klimat / Gleba

Ribera del Duero charakteryzuje się kontynentalnym klimatem, z upalnym, suchym latem, ale też surową, mroźną zimą. Jest tu również wysoko, winnice leżą na wysokości do 700 do 1000 metrów. Dzienne różnice temperatur są więc duże, co pozwala winogronom zachować świeżość i kwasowość. Tutejsza gleba jest uboga i cienka, winorośle muszą więc szukać składników odżywczych bardzo głęboko, przebijając się przez leżącą niżej litą skałę.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.