Półwytrawne białe wino z Hiszpanii. Jest to subtelny blend dwóch bardzo aromatycznych odmian winorośli: gewurztraminet i moscatel. Wino to jest delikatne, świeże i aromatyczne, z przenikającymi się nutami kwiatowymi i owocowymi. Zarówno w aromacie jak i na podniebieniu prezentuje słodką gruszkę, melona, marakuję i brzoskwinię. Słodycz kontruje przyjemna kwasowość. Vina Esmeralda jest miękka, uwodzicielska i słodka na finiszu, wspaniale komponując się z owocami morza i kuchnią azjatycką.
Torres - Vina Esmeralda 2020
- Smak
- Półwytrawne
- Kraj pochodzenia
- Hiszpania
- Region
- Katalonia
- Szczep
- Gewurztraminer
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Białe
- Zawartość alkoholu
- 11,5%
- Temperatura podawania
- 10-12 °C
Opis
O producencie

Bodegas Torres
Familia Torres – potężna i zasłużona marka hiszpańska, której sukces trudno porównać z jakimkolwiek innym zgrupowaniem winnic na półwyspie iberyjskim zrzeszonym pod jedną marką.
Winnica
Trudno byłoby wskazać producenta bardziej zasłużonego dla hiszpańskiego winiarstwa niż rodzina Torres. Wywodzącą się z katalońskiej apelacji Penedès, obecnie posiada swoje winnice niemal w całej Hiszpanii, a także w Chile i USA. W rękach rodziny jest imponująca liczba 1300 hektarów winnic, a wina są eksportowane do ponad 140 krajów. Torresowie są właścicielami takich marek jak Coronas, Viña Sol, Viña Esmeralda i Sangre de Toro.
Szczepy
Portfolio Torresów jest bardzo zróżnicowane. Zasłynęli oni z introdukcji do Katalonii międzynarodowych odmian, takich jak Cabernet Savignon, ale też Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, a nawet Riesling czy Gewürztraminer. Oprócz tego rodzina uprawia typowe dla Hiszpanii szczepy – Tempranillo, Garnachę, Monastrell, Verdejo, Alabariño, ale i mniej znane - Garró czy Samsó.
Historia
Początki przedsięwzięcia sięgają lat 70-tych XIX wieku, gdy Jaime Torres wraz z bratem Miguelem założyli winiarnię w Vilafranca del Penedès. Rozwój przerwała hiszpańska wojna domowa, podczas której została ona zniszczona. W 1940r. Miguel Torres Carbó odbudował budynek, ale prawdziwa rewolucja nastała, gdy w 1963r. odpowiedzialność za produkcję przeszła w ręce Miguela A. Torresa. Wprowadził on nowoczesne techniki, jak choćby fermentacja w kontrolowanej temperaturze czy dojrzewanie win w baryłkach, co szybko przełożyło się na uznanie na międzynarodowym rynkach. Kolejne dekady to dynamiczny rozwój firmy i nabywanie kolejnych winnic. W 2002r. Miguel A. Torres został wybrany Człowiekiem Roku przez szanowany brytyjski magazyn Decanter, a 5 lat później z tych samych rąk otrzymał wyróżnienie dla najbardziej wpływowego winiarza Hiszpanii. Od kilku lat przekazuje on stery biznesu w ręce kolejnego pokolenia rodziny.
Klimat / Gleba
Klimat w Penedès jest typowo śródziemnomorski, co oznacza łagodne zimy i ciepłe, a czasem gorące i suche letnie miesiące. Pofałdowany krajobraz i różna odległość od linii brzegowej sprawiają, że warunki zmieniają się w zależności od poszczególnych siedlisk, oferując również rozmaite rodzaje gleby.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również