Rodzinny projekt założony w 2015 roku. Główny cel, jaki przyświeca winiarzom, to wprowadzenie w życie zasad biodynamiki. W całym procesie produkcji, zwraca się uwagę na minimalną interwencję, aby wina były naturalne, autentyczne, odwierciedlające specyficzne cechy terroir okolic Labrazy.
Winnica
Działki tej winnicy w Labraza (Rioja Alavesa) otoczone są lasem sosnowym zamieszkanym przez parę puchaczy. Stąd pochodzi jej nazwa Hontza: czyli "sowa" po baskijsku.
Zasady biodynamiki wpowadzane są w życie od dbania o ziemię po wino w kieliszku. Winogrona są selekcjonowane w winnicy i zbierane recznie do małych pojemników, aby zachować wszystkie ich właściwości. Produkcja win Hontza przebiega zgodnie z tą samą logiką jakości: minimalna ingerencja w cały proces produkcji. Bez żadnych środków chemicznych dodawanych podczas całego procesu fermentacji. Dzieje się to naturalnie, dzięki rodzimym drożdżom, bez dodatku zakwaszaczy, odstojników, stabilizatorów czy siarczynów. Wino nie jest filtrowane, aby zagwarantować całą jego autentyczność.
Viedos Hontza gwarantuje wysoką jakość win zarówno na poziomie odżywczym i zdrowotnym, jak i sensorycznym.
Szczepy
Uprawiane odmiany winorośli: grenache, tempranillo, carignan, graciano, maturana tinta, macabeu, calagreño.
Historia
Iker jest wnukiem pasterzy i synem rolnika. Kiedy skończył studia w dziedzinie nauk o środowisku, świadomy skarbu jakim były winorośle w rodzinnej posiadłości, postanowił sam produkować wina, zamiast odsprzedawać grona do dużych winnic . Pragnieniem Ikera było kontynuowanie opieki nad starymi winoroślami i pójście trochę dalej: wyprodukowanie i wprowadzenie na rynek pierwszego wina Labraza, z myślą o docenieniu tego specjalnego terroir.
Alice urodziła się w Belgii. W wieku 27 lat, po studiach i podróżach po świecie, przyjechała do Hiszpanii z jasnym zamiarem: znaleźć swój dom i żyć życiem ściśle związanym z naturą. Czuła, że aby to miało sens, jej życie musi być poświęcone trosce o ziemię i przekazywaniu ideału życia zgodnie z wartościami szacunku i miłości.
Spotkanie Ikera i Alice zaowocowało narodzinami w 2015 roku projektu Hontza. Najważniejsza misja to kierowanie się zasadami rolnictwa biodynamicznego, aby tworzone z pasją wina były w pełni naturalne.
Klimat/Gleba
Rzemieślnicza i rodzinna winnica, Viñedos Hontza jest pierwszą i jedyną winnicą w Labraza, średniowiecznej wiosce na wschodzie Rioja Alavesa (Kraj Basków) położonej na wysokości 650 metrów i charakteryzującej się specyficznym mikroklimatem i dużą różnorodnością biologiczną. Parcele obsadzone są winoroślą liczącą kilkadziesiąt lat. Gleba gliniasto-wapienna.