Organiczne czerwone wino wytwarzane z odmiany Syrah. Zbiory odbywają się ręcznie, wybierane są najlepsze, nienaruszone winogrona z winorośli Syrah.
Winogrona są umieszczane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w których rozpoczyna się maceracja - proces trwający 30 dni, podczas którego zachodzi fermentacja alkoholowa. Następnie wino umieszczane jest w beczkach z dębu francuskiego gdzie zachodzi fermentacja jabłkowo-mlekowa. Po 14 miesiącach leżakowania wino jest butelkowane i leżakowane przez kolejny rok przed wprowadzane na rynek.
Wino ma ciemną barwię - kolor wiśniowy z fioletowymi refleksami. Aromat dojrzałych jeżyn przeplata się z nutami wanilii i tostów. W ustach również dużo owoców, przyprawy i nuty balsamiczne. Szlachetne i dobrze zintegrowane garbniki. Długi i intensywny finisz.
Dotkliwa susza w okresie wegetacji w roku 2016 spowodowała zmniejszenie wielkości winogron, a w konsekwencji zmniejszenie plonów. Zbiory były niewielkie, ale wysokiej jakości, grona dojrzałe. Powstałe wino ma duży potencjał starzenia.
AA Orbus wspaniale dojrzewa w butelce. Warto pić teraz - a drugą butelkę przechować kilka lat ;)
Nagrody i wyróżnienia:
Guía Peñín 2020 - 91/100
Wine Enthusiast 2019 - 91/100
Anuario de Vinos EL PAÍS 2018 - 92/100
Guía Vivir el Vino 2018 - 92/100