Alta Alella - Orbus BIO/VEGAN 2016

Alta Alella - Orbus BIO/VEGAN 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Katalonia
Szczep
Syrah
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

159,99 zł

Opis

Organiczne czerwone wino wytwarzane z odmiany Syrah.  Zbiory odbywają się ręcznie, wybierane są najlepsze, nienaruszone winogrona z winorośli Syrah. 

Winogrona są umieszczane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w których rozpoczyna się maceracja - proces trwający 30 dni, podczas którego zachodzi fermentacja alkoholowa. Następnie wino umieszczane jest w beczkach z dębu francuskiego gdzie zachodzi fermentacja jabłkowo-mlekowa. Po 14 miesiącach leżakowania wino jest butelkowane i leżakowane przez kolejny rok przed wprowadzane na rynek.

Wino ma ciemną barwię - kolor wiśniowy z fioletowymi refleksami. Aromat dojrzałych jeżyn przeplata się z nutami wanilii i tostów. W ustach również dużo owoców, przyprawy i nuty balsamiczne. Szlachetne i dobrze zintegrowane garbniki. Długi i intensywny finisz.

Dotkliwa susza w okresie wegetacji w roku 2016 spowodowała zmniejszenie wielkości winogron, a w konsekwencji zmniejszenie plonów. Zbiory były niewielkie, ale wysokiej jakości, grona dojrzałe. Powstałe wino ma duży potencjał starzenia.

AA Orbus wspaniale dojrzewa w butelce. Warto pić teraz - a drugą butelkę przechować kilka lat ;)

Nagrody i wyróżnienia:

Guía Peñín 2020  - 91/100

Wine Enthusiast 2019 - 91/100

Anuario de Vinos EL PAÍS 2018 - 92/100 

Guía Vivir el Vino 2018 - 92/100

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Alta Alella - Organic/BIO

Wyjątkowy producent i wyjątkowe wina. Projekt oparty na najwyższych standardach. Mieszczący się w najmniejszym hiszpańskim regionie - DO "Alella". Otoczony parkiem narodowym pracujący na szczególnej glebie Saulo. Jeden z naszych najlepszych producentów i jeden z najlepszych producentów Cavy.

Winnica

Alta Alella to zlokalizowana pod Barceloną winnica oraz jeden z najlepszych producentów wysokogatunkowej Cavy. Od samego początku uprawy są prowadzone w myśl poszanowania dla środowiska naturalnego, co znajduje potwierdzenie w licznych certyfikatach  rolnictwa ekologicznego oraz nazwach niektórych win, które odzwierciedlają rodzime ptactwo.

Szczepy

Ze względu na specjalizację w produkcji Cavy, winnica Alta Allela koncentruje się na uprawie Pansa Blanca (Xarel-lo), Pansa Rosada, różowej odmianie PB. Wraz z rozwojem winnicy pojawiają się jednak coraz odważniejsze i smaczniejsze próby tworzenia win spokojnych opartych o szczepy Chardonnay, Macabeo (Viura), Syrah i Mataró. Wszystkie zbiory dokonywane są ręcznie, co ułatwia dokładną kontroli dojrzałości i jakości umożliwiając szukając optymalnego momentu zbioru w jak najzdrowszych warunkach.

Historia

Winnica została założona przez byłego dyrektora technicznego win musujących w koncernie Martini & Rossi - Josepa Pujol-Busquets'a oraz jego żonę Cristinę.  obecnie jest prowadzona głównie przez jego córki Mireię i Georginę, biologa i dietetyka, które poświęcają się rodzinnemu handlowi z oddaniem i precyzją.

Klimat / Gleba

Uprawy winnicy Alta Alella znajdują się zaledwie dwa kilometry od Morza Śródziemnego, a winnice są obsadzone na zboczach i tarasach zlokalizowanych na wysokości od 100 do 250 m n.p.m. Winorośl uprawiana jest na glebie Sauló, która jest jednym z najważniejszych elementów definiujących wina z Alta Alella: kwaśnej, białej, piaszczystej glebie na bazie granitu o niskiej zawartości wapienia, niskiej zawartości materii organicznej i dobrym naturalnym odprowadzaniu wody.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
listopad-2020grudzien-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również