F.Schatz organic wines - Finca Sanguijuela 2013
F.Schatz organic wines - Finca Sanguijuela 2013

F.Schatz organic wines - Finca Sanguijuela 2013

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Andaluzja
Szczep
Tempranillo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

159,99 zł

Opis

Wino dostępne również w zestawie w skrzyni: F.Schatz organic wines - zestaw win w drewnianej skrzyni

Wino Finca Sanguijuela 2013 to kupaż w równych częściach ze szczepów tempranillo, merlot i cabernet-sauvignon - organiczne, biodynamiczne, wino wysokiej jakości. Naturalne wino, bez dodatku siarczynów. Wino czerwone, które dojrzewało przez 12 miesięcy na osadzie w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.

Wino F.Schatz Finca Sanguijuela ma kolor fioletowej czerwieni. W nosie wyczuwalne silne aromaty czerwonych owoców leśnych (jagoda, jeżyna) z delikatnymi nutami wanilii i czekolady. W tle zioła: tymianek, rozmaryn i lawenda.  W ustach zachwyca harmonia między owocowością, kwasowością a nutami beczkowymi. Dobra struktura i eleganckie taniny. Długi mineralny finisz.

Wino polecane do steku, czerwonego mięsa, twardego sera, pikantnej wędliny.

Rok 2017 rozpoczął się śnieżną i mroźną zimą. Wilgotna wiosna również przyczyniła się do tego, że pączkowanie i dojrzewanie winorośli opóźniło się nieco. Po gorącym lecie - zbiory rozpoczęły się 8 września 2013 roku i trwały do końca miesiąca - kilka razy niepokojone burzami, na szczęście bez gradu. Były to zbiory owoców wysokiej jakości i dobrej ilości. 

Dane techniczne:

Cukry redukujące: 2 gr/l

Całkowita kwasowość: 6,67 gr/l

Kwasowość lotna (zawartość lotnych kwasów organicznych w winie): 0,3 gr./l

Wolny SO2: 0 mgr./ltr.

SO2 ogółem: 0 mg/l.

Suchy ekstrakt: 24,4 g/l.

Wyprodukowano 2900 butelek z rocznika 2013

Wino zabutelkowane 18 lipca 2015 roku

Etykieta: Kwiat waleriany

Nagrody i wyróżnienia dla wina F.Schatz Finca Sanguijuela z rocznika  2013:

K.A.H.A.N. OSTRAVA CUVEE 2021 International Wine Competition - złoty medal (Public Committee)

K.A.H.A.N. OSTRAVA CUVEE 2021 International Wine Competition - srebrny medal (Jury)

ENOEXPO 2021 POLONIA - brązowy medal 89,75 pkt

Wino w ocenie specjalistów:

"Finca Sanguijuela 2013 zaś to kupaż tempranillo, merlota i cabernet sauvignon, który dał wino dojrzałe, eleganckie, ale o wytrzymałości nadmorskiej skały".

Robert MazurekRzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

F.Schatz

Młody Friedrich Schatz marzył o stworzeniu winnicy, w której mógłby tworzyć organiczne, biodynamiczne, wina wysokiej jakości. Naturalne wina, bez dodatku siarczynów. Pielęgnowane i produkowane w oparciu o tradycyjną mądrość w połączeniu z nowoczesnymi technikami. Znalazł idealne miejsce w sercu Andaluzji w gminie Ronda, nieopodal Malagi. 

Winnica

Przedsięwzięcie Friedrich Schatz - Bodega Finca Sanguijela, niewielka, rodzinna 3 hektarowa biodynamiczna winnica. Jest to pierwsza ekologiczna winnica w prowincji Malaga i należy do regionu uprawy winorośli „Serranía de Ronda”. Wszystkie wina produkowane w tym niewielkim regionie, opatrzone chronioną nazwą pochodzenia “Málaga y Sierra de Málaga”.

Friedrich Schatz  uprawia 9 różnych odmian winorośli, z których produkuje 6 różnych organicznych, biodynamicznych, naturalnych win bez dodatku siarczynów.

Produkcja wina

Do ochrony roślin stosowane są wyłącznie preparaty siarkowe i biodynamiczne. Zbiory są w 100% wykonywane ręcznie. W piwnicy przy produkcji wina praktykuje się wyłącznie procesy mechaniczne, odszypułkowanie/rozdrabnianie, następnie po ok. 1 godz. 1 tydzień fermentacji w otwartych kadziach, z ręcznym dociskaniem kilka razy dziennie. Fermentacja malolaktyczna ma miejsce w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a leżakowanie (6-12 miesięcy) w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego, słoweńskiego i amerykańskiego. Po butelkowaniu wina czerwone dojrzewają 4-6 lat, a białe i różowe kilka miesięcy. Do win nie są dodawane siarczyny. Wina czerwone mają potencjał starzenia około 20-25 lat, wina białe i różowe około 10-15 lat. 

Szczepy

Począwszy od 1982 roku Friedrich sadził na terenie posiadłości nowe winorośle, aby badać ich zachowanie wegetatywne i generatywne, a także późniejszą produkcję wina.

W wyniku tych badań z różnymi odmianami oraz analizy glebowo-klimatycznej, ostatecznie  obsadzono 3 hektary wybranymi odmianami: lemberger, pinot noir, petit verdot, chardonnay, moscatel negro, tempranillo, syrah, merlot i cabernet sauvignon.

Historia

Rodzina Schatz wywodzi się z Bressanone w Południowym Tyrolu (Trentino, Tyrol), niemieckojęzycznej części północnych Włoch w pobliżu Dolomitów. Rodzina ostatecznie osiedliła się na południu Niemiec, w Korb (stan Badenia Wirtembergia) i od 1641 roku specjalizuje się w uprawie winorośli.

Już w wieku 18 lat Friedrich Schatz miał pomysł na życie: po pierwsze, chciał kontynuować rodzinną tradycję winiarstwa, a po drugie, chciał to robić w regionie o lepszym klimacie, niż na południu Niemiec.

W 1982 rozpoczął więc swoją podróż w poszukiwaniu idealnego miejsca. Podróżował przez różne kraje i obszary, aż w końcu wybrał Hiszpanię, a dokładniej Rondę. Położona w sercu Andaluzji Serrania de Ronda, to obszar, na którym swoje winnice uprawiali już Iberyjczycy, a później Rzymianie. Obszar zwany równeż: Ronda la Vieja – Kraina Wina.

Friedrich znalazł farmę i dom o osobliwej nazwie Finca Sanguijela, położony w Sierra de la Sanguijuela. O dziwo, inicjały Finki i Friedricha okazały się takie same, więc naturalnym było, że logo bodegi będzie brzmiało FS.

Mija 40 lat, od czasu założenia winnicy. Rodzina się rozrosła, a nowe pokolenie czerpie z mądrości dziadków, którzy wciąż na co dzień im pomagają i uczą. A natura - ze swoją ogromną hojnością - dba o całą resztę.

Klimat/Gleba

Winnica Friedricha Schatza znajduje się na wysokości 700 m, około 50 km od Afryki, 40 km od Morza Śródziemnego i 80 km od Oceanu Atlantyckiego, położona między 3 górami / rezerwatami przyrody. W rezultacie, są na tym terenie duże wahania temperatury dochodzące do 30º na dobę. Bardzo chłodne noce pozwalają na idealną dojrzałość winogron o wysokiej naturalnej kwasowości. Winnica rozciąga się na łagodnym zboczu na południe z głęboką glebą gliniasto-piaszczystą, zdrową ze względu na dobre napowietrzanie i przepuszczalność.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również