Wino dostępne także w zestawie w drewnianej skrzyni: F.Schatz organic wines - zestaw win w drewnianej skrzyni
Wino Acinipo to flagowe wino Friedricha Schatza. To jedyna winnica w Hiszpanii produkującą 100% Lemberger - organiczne, biodynamiczne, wino wysokiej jakości. Naturalne wino, bez dodatku siarczynów. Wino czerwone, które dojrzewało przez 8 miesięcy na osadzie w beczkach ze słoweńskiego dębu.
Wino F.Schatz Acinipo 2017 ma kolor ciemnoczerwonej wiśni. W nosie wyczuwalne silne aromaty czerwonych owoców (jagody, wiśnie) z nutami ziołowymi (wawrzyn i tymianek) a także miętową czekoladą. Usta bardzo owocowe: dżem z czerwonej porzeczki. Subtelne, delikatne taniny. Finisz długi, elegancki, mineralny i balsamiczny.
Wino polecane do wszystkich rodzajów mięs, makaronów, ryb, delikatnej dziczyzny, takiej jak bażanty, kuropatwy itp..
Początek roku 2017 był zimny i śnieżny. Ale kolejne miesiące suche i gorące. Lato - z ekstremalnymi temperaturami w ciągu dnia powyżej 40'C, na szczęście z odświeżającymi chłodniejszymi nocami. Dzięki praktykom ekologicznym i biodynamicznym winnice były w stanie przezwyciężyć te problemy klimatyczne i dały pełne, zdrowe i zaskakująco zrównoważone zbiory, z fantastyczną naturalną kwasowością połączoną z dobrą dojrzałością winogron.
Dane techniczne:
Cukry redukujące: 1,2 gr/l
Całkowita kwasowość: 7,02 gr/l
Kwasowość lotna (zawartość lotnych kwasów organicznych w winie): 0,34 gr./l
Wolny SO2: 2 mgr./ltr.
SO2 ogółem: 1 mg/l.
Suchy ekstrakt: 32,10 g/l.
Wyprodukowano 4500 butelek z rocznika 2017
Wino zabutelkowane 31 marca 2019 roku
Etykieta: Kwiat pokrzywy
Wino w ocenie specjalistów:
"Wreszcie Acinipo 2017 nazwę zawdzięcza ruinom rzymskiego miasta, a powstaje z blaufränkisch, na Węgrzech zwanego kekfrankosem, a tutaj lembergerem. Dużo porzeczki, trochę kawy i mnóstwo, mnóstwo szczerego zachwytu. Pyszne".
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus