Vegaval Plata - Gran Reserva 2013

Vegaval Plata - Gran Reserva 2013

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Kastylia
Szczep
Tempranillo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

63,99 zł

Opis

Zbiór rozpoczął się w pierwszym tygodniu września 2013 r. w bardzo sprzyjających warunkach pogodowych. Doskonałej jakość winogrona zostały wybrane ręcznie.

Po maceracji, fermentacji i klarowaniu, w kontrolowanej temperaturze w nowoczesnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, wino trafiło do beczek z francuskiego dębu, w których dojrzewało przez 24 miesiące, a następnie 36 m-cy w butelce.

Wino ma czerwony kolor wiśni z odcieniami czerwonej cegły. Czysty i jasny odcień. Elegancki i złożony aromat. Aromaty owoców leśnych, wiśni, tytoniu z nutą czekolady i wanilii.

Wino bardzo dobrze zbalansowane i smaczne.

Polecane do twardych serów dojrzewających, gulaszy i wszelkiego rodzaju czerwonego mięsa: steków, jagnięciny, dziczyzny.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Bodegas Miguel Calatayud

Miguel Calatayud – producent znalazł się w naszej ofercie w celu zaprezentowania win w zestawach prezentowych, które komponujemy indywidualnie według oczekiwań.

Winnica

Miguel Calatayud to rodzinne i bardzo nowoczesne przedsięwzięcie produkujące wina z zastosowaniem najbardziej zaawansowanych technologii. Umożliwia to uzyskanie szerokiej gamy win, które są w stanie zaspokoić różne gusta konsumentów na całym świecie. Eksport stanowi ważną odnogę całego przedsięwzięcia stanowiącą ok. 50% produkcji.  Miguel Calatayud obecnie wysyła swoje produkty do ponad 30 krajów. 

Szczepy

W winnicy Miguel Calatayud produkuje się głównie wina jednoszczepowe, w których dominują czerwone odmiany: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Syrah. Z białych szczepów znajdziemy typowe dla tej części Hiszpanii: Airen, Macabeo oraz Verdejo. 

Historia

Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy od 1920r. do 1968 r. Jego przedsiębiorczy charakter i ciągła ciężka praca sprawiły, że biznes winiarski rozwijał się stopniowo, produkując wina pierwszej jakości, cieszące się uznaniem w całej Hiszpanii. Dziś na sukces pracuje trzecie pokolenie rodziny, kierowanej przez José Marię Calatayuda.

Klimat / Gleba

Większość upraw jest rozlokowanych na stokach o lekkim nachyleniu i wysokości  ok. 700 - 750 m n.p.m. o podłożu wapiennym. Region La Mancha, w którym zlokalizowana jest winnica ma charakter podzwrotnikowy kontynentalny. Oznacza on długie okresy nasłonecznienia i niewielkie opady, które sprzyjają wytworzeniu naprawdę dojrzałych winogron o wysokiej zawartości cukru i dużej koncentracji aromatów. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również