Hiszpańskie wino białe wytrawne. Kwintesencja tego, czym powinno być wino premium z odmiany pansa blanca (xarello): w aromacie świeży atak białych owoców, nuty kopru włoskiego. W ustach lekko słone, mineralne i jedwabiste z długim i eleganckim finiszem. Jasnożółty kolor z zielonkawymi refleksami.
Winogrona uprawiane ekologicznie. Fermentacja i starzenie na drobnym osadzie w cementowym jajku przez 6 miesięcy. Mikroskopijne pory betonowego materiału zapewniają powolne napowietrzanie spoczywającego w zbiornikach wina. Owalny kształt sprawia, że wino cały czas przemieszcza się, wiruje. Dlatego w takich pojemnikach wino fermentuje równomiernie w stałym kontakcie z drożdżowym osadem, co nadaje mu nowe smaki i wzbogaca budowę.
Idealne warunki pogodowe podczas cyklu wegetacyjnego w 2019 roku w winnicach Alta Alella pozwoliły na niezwykły rozwój roślin. Intensywne upały pod koniec lipca spowodował pozytywne zatrzymanie wzrostu winorośli bez stresu wodnego dzięki rezerwom z wiosennych deszczów. Rok 2019 dał zrównoważone plony, wyjątkowo zdrowe winogrona i maksymalną jakoś owoców.
Nagrody i wyróżnienia:
- Vinous 2021 - 93/100
- La Guia de Vins de Catalunya 2021 - 9,71/10
- Guía Vino ABC 2021 – 91/100
- Guía Vivir el Vino 2021 - 91/100
- Guía Peñín 2021 - 90/100
- Guía Intervinos 2021 - 90/100