Sapatio Pirosmani 2016

Sapatio Pirosmani 2016

Ocena:
Smak
Półsłodkie
Kraj pochodzenia
Gruzja
Region
Kakheti
Szczep
Saperavi
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
16-18 °C

46,99 zł

Opis

Czerwone, półsłodkie wino gruzińskie, które powstało ze starannie wyselekcjonowanych winogron odmian saperavi oraz Rkatsiteli z regionu Kakheti. Pirosmani kojarzy się jednak nie tylko z delikatną słodyczą i dobrze zbalansowanym owocowym profilem. Niko Pirosmani był także słynnym gruzińskim malarzem prymitywistą, do czego idealnie nawiązuje etykieta tego wydania.

Wino charakteryzuje się głęboką rubinową barwą. Jego aromat zachwyca bukietem czerwonych, dojrzałych owoców. Na podniebieniu dobrze zbalansowane, z przyjemnym finiszem.

Poleca się serwować je z pieczonym mięsem, deską serów oraz tradycyjną gruzińską kuchnią. Optymalna temperatura serwowania to 17°C.

Tbilvino powstało we współpracy z włoskimi producentami, którzy przekazali mu najcenniejszą wiedzę z zakresu uprawy winogron. Firma została założona w 2014 roku, bardzo szybko osiągając sukces. Obecnie posiada winnice w wielu miejscach Kachetii, m.in. w Kindzmarauli oraz Mukuzani. Certyfikowane sadzonki najwyższej jakości uprawiane są łącznie na 226 ha, wyposażonych w system nawadniania kropelkowego. Dostarcza to wszystkim roślinom odpowiedniej ilości wody, sprawiając, że rosną one niezwykle soczyste i słodkie.

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Tbilvino

Winnica

Obok Marani Tbilvino jest najszerzej rozpoznawalną i jedną z najbardziej cenionych gruzińskich winiarni na światowym rynku. Są też przy okazji jednym z największych producentów w kraju. Lata ciężkiej pracy, łączenie nowych, innowacyjnych technologii, i równocześnie wierność winiarskiej tradycji kraju i regionu (Kachetia), sprawiają, że od lat ich wina cieszą się tylko uznaniem konsumentów, ale i są nagradzane w międzynarodowych konkursach, m.in. Decanter London, Mondial, Berlin Wine Trophy czy IWSC.

Szczepy

Kluczowymi szczepami dla winnicy są Saperavi, Kisi i Mtsvane, uprawy obejmują jednak także nasadzenie szczepów takich jak: Rkatsiteli, Tsolikauri, Ojaleshi, Aleksandrouli i Mujuretuli. Obecnie firma wypuszcza na rynek aż 29 różnych rodzajów win, a roczna produkcja sięga 7,500,000 butelek. 

Historia

Historia Tbilvino sięga 1962r., na ów czas będąc największa winiarnią w Gruzji. Skala i jakość produkcji szybko zaowocowały, a firma zajęła istotne miejsce na rynku i międzynarodowym. Duży przełom nastąpił po 1999r., czyli od czasu, gdy nad firmą pieczę objęli bracia Zurab i Giorgi Margvelashvili. Postawili na nowoczesną technologię, większa różnorodność produkcji oraz rozbudowę winnic.

Klimat / Gleba

W zależności od umiejscowienia nasadzeń, firma ma łącznie kilka plantacji, znajdziemy i różnorodne terroir.  W Kvareli są to gleby aluwialne, zawierające specyficzny piasek duruhi, a zbocza mają południowo-wschodnią wystawę, w Vachnadziani zbocza mają północno-wschodnią ekspozycję, gleba jest pomarszczona i zawiera dużą ilość kamieni, natomiast w  Shashian dominują gleby brunatne. Wszystko to sprawia, że na obszarze ponad 200 hektarów powstają bardzo zróżnicowane wina, nawet jeśli produkowane są z tych samych szczepów.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również