Wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Czerwone półsłodkie wino o delikatnym bukiecie ziołowym, ze śladem płatka czerwonej róży, wiśni i maliny. W smaku z charakterystycznym tonem białego pieprzu. Doskonała równowaga między słodyczą a kwasowością sprawiają, że jego przyjemny posmak utrzymuje się długo w ustach.
Podawać do deserów i ciast owocowych.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Marani - Ojaleshi
- Smak
- Półsłodkie
- Kraj pochodzenia
- Gruzja
- Region
- Racha-Lechkhumi
- Szczep
- Ojaleshi
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 11,5%
- Temperatura podawania
- 12-14°C
Opis
o producencie wina
Marani Wines (Telavi Wine Cellar)
Winnica
O Marani słyszał chyba każdy, również w Polsce, gdzie kultura picia wina rozwija się w zawrotnym tempie. Gruzińskie wina od lat zyskują na popularności, a także na jakości, dzięki coraz większej świadomości lokalnych producentów chcących promować wina również za granicą. Marani jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych, dużych producentów z ojczyzny wina. Umiejscowiony w Telawi, w centrum najważniejszego regionu winiarskiego w kraju, w dolinie rzeki Alazani, musiał odnieść sukces.
Szczepy
Mniej więcej 70% upraw to szczepy czerwone, przede wszystkim Saperavi, ale i Aleksandreuli oraz Merlot, Malbec i Cabernet Sauvignon. Pozostały areał obsadzono Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi, a w mniejszym stopniu Chardonnay i Rieslingiem. Dominuje tu tradycyjna forma przycinania winorośli, czyli dwuramienna Guyota oraz kordon poziomy.
Historia
Historia Marani, a właściwie Telawskiej piwnicy win (Telavi Wine Cellar) sięga 1915r. Wtedy to w Telawi założono firmę, która miała się okazać rosnącą szybko potęgą winiarską. Od ponad stu lat tradycja gruzińskiego winiarstwa miesza się tu z najnowszymi zdobyczami technologii. Wina dojrzewają tu zarówno w tradycyjnych, glinianych qvevri, dębowych beczkach, jak i stalowych kadziach. Mimo dużych mocy produkcyjnych, jakość wytwarzanego tu wina jest stała i wysoka, co doceniają zarówno krytycy, doświadczeni, jak i początkujący konsumenci.
Klimat / Gleba
Klimat regionu Kachetia, gdzie ulokowana jest większość upraw Marani jest dość zmienny i zróżnicowany, w zależności od pory roku waha się pomiędzy wilgotnym, a umiarkowanym z wpływem kontynentalizmu. Duże dzienne amplitudy temperatur, różne natężenie opadów, chłodne powietrze znad Kaukazu i łagodzący wpływ rzeki Alazani sprawiają, że Kachetia jest tyglem klimatycznym. Gdy dodać do tego aluwialne gleby z dodatkiem gruntów kamienistych i gliniastych oraz wapieni, otrzymamy specyficzne, ale jak się okazuje doskonałe warunki do uprawy winorośli, które zostały docenione przez pierwszych twórców wina już 8,000 lat temu!
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również