Kolekcja Abbotts & Delaunay’s Clouds and Winds obejmuje wina wytwarzane z winogron wybranych ze starych winnic Langwedocji, uprawianych w winnicach na dużych wysokościach i produkowane w bardzo ograniczonych ilościach.
Wino Boreas produkowane jest ze szczepów: syrah - grenache - carignan - mourvèdre.
Winogrona zbiera się, całkowicie odszypułkowuje i poddaje fermentacji przez około trzy tygodnie w 27 ° -29 ° C. Następnie wino trafia na 9 miesięcy do beczek dębowych (60% wina) - aby nabrało elegancji i do zbiorników stalowych (40% wina), aby zachowało również trochę świeżości.
Wino w kolorze głębokiego granatu. Intensywny aromat czerwonych jagód, czarnej porzeczki, wiśni, jeżyn i łagodnych przypraw. Nuty cygara, kakao i odrobina pieprzu. Na podniebieniu wyraziste, z czystymi, dojrzałymi taninami, długim finiszem i cudowną nutą dębu. To jest eleganckie, „eteryczne” wino, które szczyci się sporą świeżością i dużą dozą finezji.
Podawać w temperaturze 17 ° C z łopatką jagnięcą, piersią z kaczki, rostbefem, dziczyzną lub serem.