Domaine Chablis 1er Cru Vau-Ligneau 2018

Bernard Michaut - Chablis 1er Cru Vau-Ligneau 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Burgundia
Szczep
Chardonnay
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

164,99 zł

Opis

Chablis to najbardziej wysunięty na północ region winiarski w Burgundii. Bernard Michaut produkuje wytrawne białe wina z chardonnay. Winogrona uprawiane są na starożytnych glebach jurajskich, które nadają winom mineralne i krzemienne akcenty.

Domaine Bernard Michaut Chablis Premier Cru Vau-Ligneau to wino o wielkiej delikatności. Piękny złocisty kolor. Aromat przypomina dojrzałe cytrusy, prażone migdały, orzechy pekan z nutą wanilii. W ustach pełne, świeże z cytrusami, o długotrwałej intensywności aromatycznej, delikatne. Jest idealnym towarzyszem wędzonego łososia, foie gras i przegrzebków, a także ryb w sosie i skorupiaków.

Zbiór odbywa się w 50% ręcznie i w 50% mechanicznie, winogrona są tłoczone za pomocą prasy pneumatycznej. Niemal połowa wina leżakuje w dębowych beczkach przez 11 miesięcy.

Chablis tej klasy może być przechowywane nawet przez 5 do 10 lat od rocznika zbiorów.

Podawać do ryb, owoców morza oraz drobiu.

Nagrody: Złoty medal Concours Général Agricole 2018 - Salon de l'Agriculture Paris.

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE.

Bernard Michaut Chablis 1er Cru 'Vau Ligneau' 2018 on Vivino

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Domaine de la Motte

Domaine de la Motte - rodzinna wytwórnia przekazywana z ojca na syna od 1950 r. Historyczne winorośle wznoszą się wokół miejscowości Beine w pobliżu Chablis w Burgundii w subregionie Yonne. 

Winnica

Domaine de la Motte to rodzinna winnica ulokowana w malowniczej miejscowości Beine, tuż obok Chablis w Burgundii. Na 30 hektarach apelacji Chablis, Petit Chablis, Chablis 1er Cru Vau-Ligneau oraz Chablis 1er Cru Beauroy, starannie pielęgnowane są krzewy rodzące pierwszorzędne owoce, z których rokrocznie produkowane są cenione, często nagradzane wina. 

Szczepy

Jak na Burgundię i odpowiednie apelacje przystało, kluczowym, a właściwie jedynym białym szczepem, jaki się tu uprawia (przynajmniej apelacyjnie) jest Chardonnay (w całym regionie 59% nasadzeń to odmiany białe). Mniej więcej połowa gron wykorzystywanych do winifikacji zbierana jest ręcznie, pozostałe - mechanicznie, przy wykorzystaniu specjalnych narzędzi. Tłoczone w prasie pneumatycznej wina leżakują następnie w stalowych kadziach i dębowych beczkach (wybrane pozycje nawet kilkanaście miesięcy). Gotowe wina, zwłaszcza z apelacji oznaczonych 1-er cru, mogą dojrzewać w butelkach przez lata, zmieniając się i ewoluując. 

Historia

Winnica powstała w roku 1950r. i od tamtej pory, sukcesywnie przechodzi z rak do rąk, z ojca na syna. Lata ciężkiej pracy, jak dosłownej, fizycznej, jak i koncepcyjnej oraz starannej dbałości o krzewy winorośli opłaciły się. Dziś, w XXI wieku Domaine de la Motte jest cenionym i uznanym przez konsumentów (i co równie ważne, krytyków) producentem. Kolejne pokolenia powoli obejmują pieczę nad plantacją, dbając nie tylko o jakość trunków, ale i rodzinne tradycje.

Klimat / Gleba

Kamieniste, wapienno-gliniaste gleby portlandien i kimmeridgien stosunkowo dobre nasłonecznienie, odpowiednia ilość opadów i staranna, pieczołowita praca winemakerów - natura, tradycja i pasja - składają się na sukces win produkowanych przez Domaine de la Motte. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również