Chablis to najbardziej wysunięty na północ region winiarski w Burgundii. Bernard Michaut produkuje wytrawne białe wina z chardonnay. Winogrona uprawiane są na starożytnych glebach jurajskich, które nadają winom mineralne i krzemienne akcenty.
Domaine Bernard Michaut Chablis Premier Cru Vau-Ligneau to wino o wielkiej delikatności. Piękny złocisty kolor. Aromat przypomina dojrzałe cytrusy, prażone migdały, orzechy pekan z nutą wanilii. W ustach pełne, świeże z cytrusami, o długotrwałej intensywności aromatycznej, delikatne. Jest idealnym towarzyszem wędzonego łososia, foie gras i przegrzebków, a także ryb w sosie i skorupiaków.
Zbiór odbywa się w 50% ręcznie i w 50% mechanicznie, winogrona są tłoczone za pomocą prasy pneumatycznej. Niemal połowa wina leżakuje w dębowych beczkach przez 11 miesięcy.
Chablis tej klasy może być przechowywane nawet przez 5 do 10 lat od rocznika zbiorów.
Podawać do ryb, owoców morza oraz drobiu.
Nagrody: Złoty medal Concours Général Agricole 2018 - Salon de l'Agriculture Paris.
Bernard Michaut Chablis 1er Cru 'Vau Ligneau' 2018 on Vivino