Chateau Talbot Saint - Julien 2016

Chateau Talbot Saint - Julien 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Bordeaux
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

462,49 zł

Opis

Chateau Talbot 2016 Saint Julien  to czerwone, wytrawne, francuskie wino pochodzące z regionu Bordeaux. Powstało ze szczepów:  55% cabernet sauvignon,  39% merlot,  6% petit verdot.

Apelacja: Saint-Julien, 4th Classified Growth in 1855

Winogrona rosły na żwirowej glebie Medoc. Owoce pochodzą z ponad 50-letnich winorośli. Wino dojrzewało przez 15 miesięcy w dębowych beczkach.

Talbot jest jednym z najsłynniejszych win Médoc. Ponad stu hektarowa posiadłość rodzi winogrona, z których produkuje się wino, które od lat reprezentuje najwyższą jakość i doskonale się starzeje.

Nawet młode wino Talbot jest przyjemne i zaokrąglone. Zawsze charakteryzuje się jedwabistymi, łagodnymi taninami. Wino jest pikantne, uwodzi bogatym aromatem ciemnych owoców leśnych, czarnych porzeczek, jeżyn, malin, z nutą czekolady i lukrecji.

Wino Talbot jest mistrzem długowieczności. Z czasem rozwija delikatny, złożony bukiet aromatyczny cedru i tytoniu. 

Wino Talbot jest polecane do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny i drobiu. 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Chateau Talbot

Château Talbot - czwarte Grand Cru Classé w Saint-Julien (Médoc), wyjątkowa winnica  rozciągająca się na ponad 110 hektarach w gminie Saint-Julien, na skraju ujścia rzeki Gironde. Apelacja niezwykła, ponieważ obejmuje ponad 11 wielkich sklasyfikowanych upraw.

Winnica

Château Talbot jest wyjątkową winnicą, położoną na skraju ujścia rzeki Gironde.

Czwarta Grand Cru Classé w Saint-Julien (Médoc), Château Talbot rozciąga się na ponad 110 hektarach w gminie Saint-Julien.  Apelacja niezwykła, ponieważ obejmuje ponad 11 wielkich sklasyfikowanych upraw.

Szczepy

W uprawie odmian czerwonych dominuje cabernet sauvignon (66% powierzchni upraw) - król win Médoc w ogóle, a Saint-Julien w szczególności. Ta odmiana winogron zapewnia winom taniczną strukturę i moc. Dzięki 30% merlota wina nabierają krągłości i gładkości. Jako dodatkową odmianę uprawia się petit-verdot (4%). Jest to odmiana trudna do oswojenia, ale może być smacznym dodatkiem dla wina w bardzo dobrych rocznikach.  Z białych odmian winogron uprawia się w Château Talbot w 80% sauvignon i w 20% sémillon.

Historia

Historia tego cru jest bogata. Nosi imię konstabla Talbota, hrabiego Shrewsbury, słynnego angielskiego żołnierza i gubernatora Guyenne, pokonanego w bitwie pod Castillon w 1453 roku. W 1855 roku, podczas klasyfikacji Médoc and Graves crus na zlecenie cesarza Napoleona III, Château Talbot został awansowany do czwartej grand cru classé Saint-Julien. Przez dziesięciolecia majątek był własnością markiza d'Aux, następnie został nabyty w 1918 r. przez Désiré Cordier. Jego syn Georges, a następnie jego wnuk Jean przejął losy tej posiadłości. Pod ich przywództwem Talbot stał się jednym z najsłynniejszych crus Bordeaux. Kiedy Jean Cordier zmarł, jego córki Lorraine i Nancy przejęły stery Talbota. Dziś Nancy Bignon Cordier, jej mąż Jean-Paul, ich dzieci Philippine, Marguerite i Gustave Bignon kontynuują historię Talbota.

Klimat/Gleba

Terroir Château Talbot jest wyjątkowy: idealnie położony na skraju ujścia rzeki Gironde, na szczytach wzgórz żwiru aluwialnego niesionego z Masywu Centralnego przez Dordognę i z Pirenejów przez Garonnę.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również