Wspaniały, lśniący kolor. Nos delikatny i subtelny, przewiewny, ale intensywny, przypominają nuty kwiatowe (pyłek, kwiat pomarańczy, Philadelphus) i cytrusy (yuzu, bergamotka) z pszenicznym i miodowym niuansem podszytym mineralną nutą nagrzanych słońcem kamieni.
To wino jest cudownie delikatne. Podniebienie jest świeże i pełne, zrównoważone i harmonijne. Ma świetny przykład burgundzkich wielkich białych win, zwłaszcza tych z Côte de Beaune.
Wino to ma piękny złocistożółty kolor. Nos jest bardzo świeży, przewiewny, z dominującymi aromatami brzoskwini, cytryny i werbeny. W ustach odkrywamy solankową nutę oraz doznania krągłości i świeżości o zaskakującej złożoności zakończonej subtelnym drzewnym akcentem przywodzącym na myśl orzech laskowy.
Wino to łączy w sobie wszystkie cechy pięknych białych Burgundów z Côte de Beaune.
Winifikacja:
Edouard Delaunay - Bourgogne Cote-d'or Chardonnay to cuvée, które powstaje z selekcji winogron Chardonnay z Côte de Beaune uprawiane na działkach położonych w dolnej części Meursault (64%) - nadają winu owocu i głębi; a w Auxey-Duresses dolina (36%) - dla świeżości i mineralności. Zbierane ręcznie winogrona są natychmiast sortowane i prasowane. Moszcz jest osadzony w kadziach, a następnie winifikowany w całości w dębowych beczkach (15% nowych beczek) w niskiej temperaturze przez 1 do 3 miesięcy. Następujące po tym starzenie trwa około 12 miesięcy.
Idealny dodatek do owoców morza, ryb oraz drobiu.
Nagrody:
- IWC 2019: 90/100.
- JAMES SUCKLING: 88/100.
- Concours des Grands Vins (Mâcon): srebrny medal
- Confrérie des Chevaliers du Tastevin: Tasteviné.