Po raz pierwszy wina czeskie w ofercie Rafa-Wina, i to jakie!
Naturalne wino z Moraw! Białe, wytrawne, ze szczepu rotgipfler (lokalna nazwa odmiany: cervenospicak).
Wino ma kolor bursztynowy z pomarańczowymi refleksami. Jego aromat jest nasycony nutami pieczonych jabłek, rodzynek i przypraw.
W smaku pikantne z nutami wanilii. Miękkie taniny, lekka kwasowość tworzy średnie ciało tego wina. Finisz niezbyt długi ale smakowity.
Wino świetnie smakuje solo, jak i z łagodnym serkiem śmietankowym.
Wino było macerowane przez trzy dni, a następnie dojrzewało przez rok w małej dębowej beczce o pojemności 225l. W następnej kolejności dojrzewało dwa lata w butelce. Jest bez żadnych dodatków, jedynie z niewielką ilością siarki dodawanej przed butelkowaniem. Niefiltrowane.
cukier resztkowy: 0,1 g/l
kwasowość: 5,2 g/l
Wino w ocenie specjalistów:
“Morawska interpretacja austriackiej odmiany rotgipfler to miks czerstwych jabłek, gruszek, majeranku i włoszczyzny, złagodzony dojrzewaniem w baryłce i butelce. Wino ma wymiar, intensywność i charakter, choć utrzymane jest w zaskakującym stylu – ni to klasycznym, ni to naturalnym, unikatowo wiejskim, ale nie wulgarnym”.
Wojciech Bońkowski Master of Wine, Winicjatywa.pl