Po raz pierwszy wina czeskie w ofercie Rafa-Wina, i to jakie! Długo macerowane wino pomarańczowe!
Naturalne wino z Moraw! Białe, wytrawne, ze szczepu muller thurgau, leżakowane w kamionkowej amforze.
Wino ma miodowy kolor i świeży owocowy smak cytrusów. W aromacie dominują aromaty grejpfruta i brzoskwiń.
Wino polecane do pikantnej kuchni azjatyckiej.
Wino było fermentowane i macerowane przez 8 miesięcy w 250-litrowej kamionkowej amforze. Następnie dojrzewało przez dwa lata w butelce. Jest bez dodatków, jedynie z niewielką ilością siarki. Niefiltrowane.
cukier resztkowy: 0,0 g/l
kwasowość: 4,4 g/l
Wino w ocenie specjalistów:
“Macerowana osiem miesięcy w kamiennych zbiornikach „millerka” o lekkim herbacianym posmaku i wyraźnej cytrynowej kwasowości. Wino lekko pomarańczowe, bez przerostu maceracyjnej goryczy ani tanin, lekko psychodeliczne jak często, gdy maceruje się aromatyczne szczepy w rodzaju Müller-Thurgau, ale z pewnością udane w swoim stylu”.
Wojciech Bońkowski Master of Wine, Winicjatywa.pl