Po raz pierwszy wina czeskie w ofercie Rafa-Wina, i to jakie!
Naturalne wino z Moraw! Białe, wytrawne, ze szczepu gruner veltliner - lokalnie odmiana zwana veltlinske zelene, leżakowane w dębie.
Wino ma bursztynowy kolor. Bukiet jest lekko pikantny, a na pierwszy plan wysuwają się aromaty, które wino nabyło dzięki leżakowaniu w beczce: wanilia i dym. Całość dopełnia bogaty korzenny smak. Pełne ciało uzupełnia pikantny smak z wyraźnymi, ale zaokrąglonymi taninami i delikatną kwasowością. Wino ma długi finisz z mineralnymi nutami.
Wino będzie smakowało do potraw kuchni indyjskiej.
Wino było macerowane na skórkach przez dwa dni, a następnie dojrzewało przez rok w dębowej beczce o pojemności 225 litrów. Przed dopuszczeniem do sprzedaży leżakowało jeszcze w butelce przez dwa lata.
Bez dodatków, jedynie z niewielką ilością siarki dodaną przed butelkowaniem. Wino niefiltrowane, wegańskie.
Acohol 13,1 %
Cukier resztkowy 1,1 g/l
Kwasy 5,1 g/
Wino w ocenie specjalistów:
“Lekko pieprzny od maceracji i wyraźnie orzechowy od dębu veltliner, niedaleko padający od swoich austriackich pierwowzorów. Mało ewolucji, dużo świeżości; nie jest to – jak reszta produkcji Domaine M – wino salonowe, ale nader porządnie zrobione, unikające stylistycznych ekstremów morawskich „naturalsów” i po prostu bardzo przyjemne w piciu”.
Wojciech Bońkowski Master of Wine, Winicjatywa.pl