Po raz pierwszy wina czeskie w ofercie Rafa-Wina, i to jakie!
Naturalne wino z Moraw! Białe, wytrawne, ze szczepu gruner veltliner - lokalnie odmiana zwana veltlinske zelene, leżakowane w betonowym jajku.
Wino ma kolor starego złota z pomarańczowymi odcieniami. Intensywny korzenny aromat ujawnia nuty żółtych letnich owoców (dojrzałe jabłko, pomarańczowa galaretka). Pikantny smak łączy się z lekkimi nutami mineralności i okrągłymi taninami. Finisz jest długi i wytrawny.
Wino to macerowano przez 3 dni, a następnie leżakowało przez rok w betonowym jajku o pojemności 700l i dwa lata w butelce. Jest bez żadnych dodatków, jedynie z lekkim dodatkiem siarki przed butelkowaniem. Niefiltrowane. Wino wegańskie.
Wino polecane do rostbefu z winegretem ziołowym.
alkohol: 12,6%
cukier resztkowy: 0,5 g/l
kwasowość: 4,4 g/l
Wino w ocenie specjalistów:
“W smaku dominują smaki zielone, ale nie ma niedojrzałości – jest gęstość, gładkość, veltlinerowa pieprzność, choć bez chrupkiej soczystości znanej z wersji austriackich. Mimo dość ciemnej barwy nie ma w zasadzie nut macerowanych ani tanin. Bardzo wiejskie, ale czyste, autentyczne, ciekawe wino”.
Wojciech Bońkowski Master of Wine, Winicjatywa.pl