Bura Galerija 2018 BIO
Bura Galerija 2018 BIO

Bura - Galerija 2021 BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Chorwacja
Region
Dalmacja
Szczep
Plavac
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
14-16 °C

69,99 zł

Opis

Ivona Bura w każdym roczniku sama projektuje inną etykietę ze swoim obrazem. Za malarską szatą kryje się kupaż plavaca z aromatycznym szczepem francuskim o nazwie marselan i z odrobiną cabernet sauvignon. Organiczna uprawa winorośli na półwyspie Peljesac, ręczny zbiór winogron z winnic o łagodnym nachyleniu. Fermentacja na drożdżach rdzennych. Wino dojrzewało trzy miesiące w kadziach i cztery w używanych beczułkach z francuskiego dębu. Pokazuje subtelniejsze i lżejsze niż zwykle oblicze plavaca.

Aromaty owoców, głównie porzeczek i śliwek łączą się z przyprawowymi jak tymianek czy koper. Zrównoważone na podniebieniu. Do pizzy, dań z drobiu, albo nawet z prsutem, czyli chorwacką szynką dojrzewającą.

Wino w ocenie specjalistów:
"Typowy szlachetny plavac (wspomagany tu przez caberneta i marselan) z intensywnym, wyrazistym owocem, dobrą świeżością i wyrazistą taniną. Czystszy i bardziej kulturalny niż podobnie wyceniony Mrgudić z tej samej „stajni”. Świetna relacja jakości do ceny!"

Maciej Świetlik, winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bura-Mrgudić

Nasz chorwacki typ z południa kraju. Półwysep Peljesac i wszystko czego możemy oczekiwać z regionu o charakterze wyspiarskim z endemicznymi odmianami.

Winnica
Siedziba producenta znajduje się w miejscowości Potomje na Półwyspie Peljesac. To południowa Dalmacja, w regionie administrowanym przez znany i lubiany Dubrownik. W krajobraz popularnej destynacji wakacyjnej wpisane są wapienne góry, piniowe lasy, błękit Adriatyku i czasem stromo położone winnice.

Historia
Winnica Bura jest wynikiem wytrwałości, tradycji i kreatywności rodziny Bura w produkcji win gatunkowych. Rodzina Bura zajmuje się winnicą od 5 pokoleń i uprawia winnice na półwyspie Pelješac, na południu Dalmacji w Chorwacji.

To mała ojczyzna znakomitych win czerwonych ze szczepu plavac mali, zwłaszcza ze sławnej apelacji Dingac. Ich twórcą jest Niko Bura, autorytet nie tylko na półwyspie, ale na skalę kraju. Jego rodzinna winiarnia tworzy wina od pięciu pokoleń, z tradycją sięgającą 1860 roku. Winiarnia Bura – Mrgudic produkuje wina ekologiczne.


Plavac Mali oraz Rukatac to nasze typy win idealnych do grilla. To pierwsze sprawdzi się świetnie z grillowanymi mięsami, natomiast to drugie będzie znakomitym połączeniem do ryby.

Szczepy
Plavac mali, zifandel, merlot, cabernet sauvignon, rukatac.

Klimat / Gleba
Winnice Bura położone są na żwirowych tarasach, bogatych w minerały, zwłaszcza potas. Bogactwo potasu jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość winogron i wina Dingač. Winnice skierowane na południe, w kierunku morza, na wysokości od 300 m do 150 m., na zboczu, na którym nachylenie dochodzi do 50 stopni. Panuje tu klimat śródziemnomorski, średnio 2650 godzin nasłonecznienia w ciągu roku. Flora i fauna jest typowa dla Morza Śródziemnego.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również