Cousino-Macul Carmenere

Cousino Macul - Carmenere 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Chile
Region
Maipo Valley
Szczep
Carmenere
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

56,99 zł

Opis

Czerwone wino wytrawne z bardzo popularnej w Chile odmiany szczepu Carmenere. Pierwotnie była ona używana w regionie Medoc w Bordeaux dając ciemne, wyraziste wina. Odmiana należy do rodziny Cabernetów. Intensywnie czerwony kolor z fioletowawym obrzeżem. Wino oferuje owocowy aromat śliwek i truskawek, któremu towarzyszą pikantne nuty. W ustach ma miękką konsystencję, dojrzałe taniny i przyjemną kwasowość. Dość złożone ale i nie "trudne" wino, bardzo lubiane przez winomanów.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Cousino Macul

Cousino Macul od siedmiu pokoleń znajduje się w rękach jednej rodziny, dziś jest jednym z większych i najbardziej cenionych producentów wina w Chile. Specjalizując się w Carmenere.

Winnica

Cousino Macul od siedmiu pokoleń znajduje się w rękach jednej rodziny, dziś jest jednym z większych i najbardziej cenionych producentów wina w Chile. Od ponad pół wieku z sukcesami zajmują się produkcją win jakościowych, zaopatrując w swoje butelki rynki amerykańskie, europejskie i azjatyckie. Tradycja miesza się tu z nowoczesnością, miłość do wina z żyłką do interesów, to wszystko sprawia, że obok ich produktów nie sposób przejść obojętnie. 

Szczepy

Kluczowymi szczepami uprawianymi w Cousino Macul są Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot, plantacja obejmuje również nasadzenia Cabernet Franc, Chardonnay, Petit Verdot, Sauvignon Blanc oraz Sauvignon Gris i Riesling. Krzewy są starannie selekcjonowane i objęte pieczołowita opieką. W Cousino Macul stawia się na ekologię i samowystarczalność. Winnica wykorzystuje własny kompost jako naturalny nawóz, ograniczając syntetyczne środki ochrony roślin, sadzi kwiaty i zboża, by zwiększyć bioróżnorodność oraz odżywić glebę. Część firmy zasilają panele słoneczne. 

Historia

W 1856 roku Luis Cousiño nabył około 1,000 hektarów ziemi pod uprawę winorośli. Pierwsze sadzonki szczepów takich jak: Cabernet Sauvignon i Merlot sprowadzono z regionu Pauillac we Francji, obie odmiany Sauvignon zakupiono w Martillac, a Riesling dotarł z, jakżeby inaczej, Alzacji. Budowę winnicy ukończono w 1872. Po śmierci Louisa stery w winnicy przejęła Isidora Goyenechea, współodpowiedzialna za jej powstanie. Dzięki niej m.in. ujednolicono standardy produkcji win, zapewniając ich powtarzalną, rosnącą jakość. Dziś winnica produkuje wina światowej sławy, doceniane przez koneserów z całego świata. Po ponad 150 latach winnica, jako jedyna chilijska plantacja, znajduje się w rękach jednej rodziny od XIX wieku.

Klimat / Gleba

Specyficzne terroir Doliny Maipo, gdzie umiejscowiona jest winnica gwarantują winorośli wymagające, ale równocześnie dobre warunki wzrostu. Duża amplituda temperatur, dobre nasłonecznienie i kamieniste oraz gliniaste gleby dają krzewom wszystko, czego potrzeba. Oczywiście, pod czujnym okiem właścicieli i pracowników winnicy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.