Czerwone wino wytrawne z bardzo popularnej w Chile odmiany szczepu carmenere. Pierwotnie była ona używana w regionie Medoc w Bordeaux dając ciemne, wyraziste wina. Odmiana należy do rodziny cabernetów. Intensywnie czerwony kolor z fioletowawym obrzeżem. Wino oferuje owocowy aromat śliwek i truskawek, któremu towarzyszą pikantne nuty. W ustach ma miękką konsystencję, dojrzałe taniny i przyjemną kwasowość. Dość złożone ale i nie "trudne" wino, bardzo lubiane przez winomanów.
Cousino Macul - Carmenere 2020
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Chile
- Region
- Maipo Valley
- Szczep
- Carmenere
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
o producencie wina

Cousino Macul
Od siedmiu pokoleń znajduje się w rękach jednej rodziny, dziś jest jednym z większych i najbardziej cenionych producentów wina w Chile, specjalizując się w Carmenere.
Winnica
Cousino Macul od siedmiu pokoleń znajduje się w rękach jednej rodziny, dziś jest jednym z większych i najbardziej cenionych producentów wina w Chile. Od ponad pół wieku z sukcesami zajmują się produkcją win jakościowych, zaopatrując w swoje butelki rynki amerykańskie, europejskie i azjatyckie. Tradycja miesza się tu z nowoczesnością, miłość do wina z żyłką do interesów, to wszystko sprawia, że obok ich produktów nie sposób przejść obojętnie.
Szczepy
Kluczowymi szczepami uprawianymi w Cousino Macul są Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot, plantacja obejmuje również nasadzenia Cabernet Franc, Chardonnay, Petit Verdot, Sauvignon Blanc oraz Sauvignon Gris i Riesling. Krzewy są starannie selekcjonowane i objęte pieczołowita opieką. W Cousino Macul stawia się na ekologię i samowystarczalność. Winnica wykorzystuje własny kompost jako naturalny nawóz, ograniczając syntetyczne środki ochrony roślin, sadzi kwiaty i zboża, by zwiększyć bioróżnorodność oraz odżywić glebę. Część firmy zasilają panele słoneczne.
Historia
W 1856 roku Luis Cousiño nabył około 1,000 hektarów ziemi pod uprawę winorośli. Pierwsze sadzonki szczepów takich jak: Cabernet Sauvignon i Merlot sprowadzono z regionu Pauillac we Francji, obie odmiany Sauvignon zakupiono w Martillac, a Riesling dotarł z, jakżeby inaczej, Alzacji. Budowę winnicy ukończono w 1872. Po śmierci Louisa stery w winnicy przejęła Isidora Goyenechea, współodpowiedzialna za jej powstanie. Dzięki niej m.in. ujednolicono standardy produkcji win, zapewniając ich powtarzalną, rosnącą jakość. Dziś winnica produkuje wina światowej sławy, doceniane przez koneserów z całego świata. Po ponad 150 latach winnica, jako jedyna chilijska plantacja, znajduje się w rękach jednej rodziny od XIX wieku.
Klimat / Gleba
Specyficzne terroir Doliny Maipo, gdzie umiejscowiona jest winnica gwarantują winorośli wymagające, ale równocześnie dobre warunki wzrostu. Duża amplituda temperatur, dobre nasłonecznienie i kamieniste oraz gliniaste gleby dają krzewom wszystko, czego potrzeba. Oczywiście, pod czujnym okiem właścicieli i pracowników winnicy.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.