Biały pinot uprawiany ekologicznie i biodynamicznie z pojedynczej winnicy o nazwie Frettner na węgierskim brzegu Jeziora Nezyderskiego. Znakomity przykład tego, czym jest tzw. „żywe wino”, vin vivant. Owoc pracy biodynamika! Subtelne aromaty kwiatów łąkowych, dojrzałych cytryn i grejpfrutów. Solidna, świetnie zdefiniowana soczystość na podniebieniu, oparta o dobrą kwasowość. Mineralny i zaokrąglony finał. Czyste i wyrażające charakter siedliska pełnego złogów zwietrzałej skały.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Weninger - Feherburgundi 2016 BIO
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Austria
- Region
- Burgenland
- Szczep
- Pinot Blanc
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
o producencie wina

Weninger
Winnica
Burgenland, gdzie znajdziemy Weingut Franz Weninger, to jak i inne pograniczne regiony niebywały buzujący tygiel, miejsce przenikania się kultur, różnych tradycji i narodowości. Co ciekawe w takich miejscach zwykle powstają również bardzo ciekawe wina, a ten producent jest tego doskonałym przykładem.
Szczepy
Producent posiada winnice zarówno w Burgenlandzie (Austria) jak i po drugiej stronie granicy, w regionie Sopron (Węgry). Łącznie jest to około 50 ha upraw, wśród których dominuje czerwona odmiana Blaufränkisch, na Węgrzech znana jako Kékfrankos. Oprócz tego Franz posiada nasadzenia Zweigelta, St. Laurenta, Merlota, Pinot Noir po stronie austriackiej oraz Merlota, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc na Węgrzech. Białe wina pozostają w mniejszości i powstają z niewielkich ilości Pinot Blanc, Welschriesling oraz Sauvignon Blanc.
Historia
W 1992r. ojciec Franza (noszący zresztą to samo imię) przejął rodzinną winiarnię w Horitschon i postanowił przestawić ją na tory produkcji jakościowych win. Pomysł okazał się sukcesem, bo w 1996r. otrzymał prestiżową nagrodzę winiarza roku magazynu Falstaff. Rok później zdecydowano o zakupie winnic na Węgrzech, w miasteczku Balf niedaleko Sopronu. W 2005r. jako pierwszy producent w Mittelburgenlandzie zdecydował o organicznej konwersji swoich upraw. W 2012r. przekazał odpowiedzialność za firmę swojemu synowi Franzowi Reinhardowi, który już wcześniej (od 2002 roku) odpowiadał za węgierską gałąź rodzinnego biznesu.
Klimat / Gleba
Mittelburgenland i okolice Sopronu dzielą podobne uwarunkowania klimatyczno-geologiczne. Teren jest stosunkowo płaski i wystawiony na ciepłe powietrze napływające tutaj znad Kotliny Panońskiej, a opady niezbyt duże. Jednak tutejsza dość ciężka, gliniasta gleba dobrze magazynuje wodę, co pozwala winoroślom przetrwać nawet bardziej suche okresy roku. Taki mikroklimat to idealne warunki dla produkcji mocno zbudowanych, czerwonych win.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również