Austriackie białe wino wytrawne wykonane z rzadkiego szczepu rotgipfler, który jest wizytówką regionu Thermenregion.
Owoce rotgipfler do tego wina zostały zebrane w winnicy Ried Kreuzweingarten w Gumpoldskirchen. Winnica o długiej historii położona tuż nad Thallern Stiftsweingut, założona w 1141 roku przez cystersów z Citeaux w Burgundii.
Wino ma jasny i przezroczysty słomkowożółty kolor z platynowymi refleksami. Elegancki i złożony zapach dojrzałego ananasa i marakui, oraz suszonej skórki pomarańczy. W ustach wyczuwalna pikantna kwasowość i smak dojrzałych owoców tropikalnych, skórki z cytryny, pomarańczy, herbaty ziołowej i nut dymu. Na finiszu - świeża cytryna.
Wino Rotgipfler Ried Kreuzweingarten świetnie pasuje do dań z drobiu.
Winifikacja: Grona zbierane ręcznie. Spontaniczna fermentacja w temperaturze 17-21 °C, fermentacja jabłkowo-mlekowa. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w stalowych tankach, 50% w nowej beczce dębowej o pojemności 600 l
Temperatura serwowania
lekko schłodzony w temperaturze 10–12 °C
Kwasowość 5,3 g/l, Alkohol 14.5 % obj., Cukier resztkowy 3,4 g/l