Heinrich Hartl III - Rotgipfler Ried Kreuzweingarten 2016
Heinrich Hartl III - Rotgipfler Ried Kreuzweingarten 2016

Heinrich Hartl III - Rotgipfler Ried Kreuzweingarten 2017,2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
Rotgipfler
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

137,99 zł

Opis

Austriackie białe wino wytrawne wykonane z rzadkiego szczepu rotgipfler, który jest wizytówką regionu Thermenregion. 

Owoce rotgipfler do tego wina zostały zebrane w winnicy Ried Kreuzweingarten w Gumpoldskirchen. Winnica o długiej historii położona tuż nad Thallern Stiftsweingut, założona w 1141 roku przez cystersów z Citeaux w Burgundii.

Wino ma jasny i przezroczysty słomkowożółty kolor z platynowymi refleksami. Elegancki i złożony zapach dojrzałego ananasa i marakui, oraz suszonej skórki pomarańczy. W ustach wyczuwalna pikantna kwasowość i smak dojrzałych owoców tropikalnych, skórki z cytryny, pomarańczy, herbaty ziołowej i nut dymu. Na finiszu - świeża cytryna.

Wino Rotgipfler Ried Kreuzweingarten świetnie pasuje do dań z drobiu.

Winifikacja: Grona zbierane ręcznie. Spontaniczna fermentacja w temperaturze 17-21 °C, fermentacja jabłkowo-mlekowa. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w stalowych tankach, 50% w nowej beczce dębowej o pojemności 600 l

Temperatura serwowania

lekko schłodzony w temperaturze 10–12 °C

Kwasowość 5,3 g/l, Alkohol 14.5 % obj., Cukier resztkowy 3,4 g/l

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". Procentowo w uprawie jest: 30% pinot noir, 20% rotgipfler, 15% sankt laurent, 10% zweigelt, 5% chardonnay, 5% zierfandler

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również