Wino białe, wytrawne z najbardziej popularnego austriackiego szczepu grüner veltliner.
W oku bladożółte z delikatnymi, zielonkawymi refleksami. Nos łączy w sobie najbardziej charakterystyczny - grunerowy owoc, czyli gruszkę, z klasycznymi nutami szparagów, ziół i białego pieprzu. Usta zaskakująco krągłe, eleganckie z akcentami cytrusowych skórek i ładnie zaznaczoną mineralnością. Kwasowość (która wbrew obiegowej opinii nie jest w tej odmianie na odpowiednim poziomie bez wprawnej ręki winiarza) trzyma wino w ryzach, ale unika wyższych rejestrów. Świetny balans cukru resztkowego i kwasowości. Grona, z których powstaje, wyrastają na doskonałej, lessowej glebie naddunajskich wzgórz.
Pasuje do dań rybnych i mięsnych, a także do sałatek i twarogu.
Złoty medal Mundus Vini za rocznik 2017r. w Lutym 2018r.