Nie można dokładnie określić pochodzenia nazwy „Gottschelle”, ale najprawdopodobniej pochodzi ona z regionów alpejskich, gdzie „Goetschen” opisuje spiczasty występ górskiego grzbietu. Żwir i osady stanowią bazę dla formacji lessowych bogatych w glinę, które bardzo sprzyjają rozwojowi veltlinera.
Tutejsze winorośle mają od 15 do 50 lat i dają bardzo skoncentrowane wina o dużym potencjale starzenia (dla znakomitego rocznika 2019 najlepsze do wypicia 2025 - 2040). Grüner Veltliner Ried Gottschelle to prawdziwie wino terroirystyczne, oddaje ciepły i złożony charakter wybitnego siedliska.
Wielkie wino, bukiet owocowy i świeży, z nutami dojrzałego jabłka, banana i melona. Na podniebieniu krągłe, ale ze świeżą kwasowością i długim finiszem, pełne, kremowe.
Temperatura podawania 12-14°C
Grüner veltliner idealnie nadaje się do kuchni austriackiej i dobrze komponuje się również z pikantnymi potrawami kuchni dalekowschodniej. Polecamy to wino szczególnie do przystawek, wypieków i do dań kuchni azjatyckiej.