Bolyki - Egri Kekfrankos
Bolyki - Egri Kekfrankos

Bolyki - Egri Kekfrankos 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

84,99 zł

Opis

Czerwone wytrawne wino od jednego z najbardziej rozpoznawalnych winiarzy z Egeru. Jest to ambitnie wykonany kekfrankos, tym razem nie jako składnik Egri Bikaver, a pełnoprawne, jednoszczepowe wino. Winiarz nie bał się śmiałych poczynań z dębową beczką (18 miesięcy w dębie), co łatwo wyczujemy już przy pierwszym łyku. Z czasem akcenty beczkowe złagodnieją, tymczasem w zapachu aromaty kwiatowe – fiołki i lawenda łączą się z owocową charakterystyką kekfrankosa. Ciała więcej niż zazwyczaj, do tego pikantne podniebienie z wyrazistą kwasowością. W smaku nuty wędzone przenikają się z ciemnymi owocami. Świetne wino do dań z grilla. Już teraz bardzo smaczne czerwone wino z chłodnego klimatu, z dużym potencjałem do dojrzewania.

Wino zostało nagrodzone złotym medalem na Challenge International du Vin w 2019 roku oraz srebrnym medalem na Sommelier Wine Awards 2020.

BRAK W MAGAZYNIE.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bolyki Pince

Jani Bolyki – winiarz, architekt, wakeborder, DJ i wizjoner. To twórca egerskich win o wyjątkowych etykietach w wyjątkowym miejscu - dawnym kamieniołomie. To zdecydowanie jedna z najpiękniej zaaranżowanych winnic na Węgrzech.

Winnica

Zlokalizowana ok. 10 min od centrum Egeru. Położenie w otoczeniu 30-metrowych głazów kamiennych z historycznego kamieniołomu. Właściciel, János Bolyki, to czlowiek instytucja - winiarz, DJ, showman. Jego kompleksowe podejście do winiarstwa (w tym niesamowite etykiety) zostało wielokrotnie nagradzane tytułem winiarza roku. Największą dumą dla Jánosa jest lokalny charakter win, dlatego często przed nazwami szczepów znajdziemy dopiski "Egri".

Szczepy

Winnica uprawia kilkanaście szczepów na różnych zboczach. Do najważniejszych należą Kékfrankos, Merlot, Hárslevelű, Királyleányka oraz Sauvignon Blanc.

Historia

János Bolyki jest z wykształcenia inżynierem rolnictwa i od 2003r. zarządza rodzinnym biznesem. Oprócz pieczałowitego przywiązania do oprawy graficznej swoich win, Bolyki dba o najwyższą jakość. Wszystkie wina produkowane są z wykorzystaniem minimalnej ingerencji zewnętrznej i z wielką dbałością o winogrona. Proces fermentacji zachodzi przy użyciu naturalnych drożdży, natomiast część win butelkowanych jest bez procesu filtracji.

Klimat / Gleba

Eger, znany głównie z światowej sławy Bikaverów, charakteryzuje się glebami wulkanicznymi. Większość z winnic posiada posiada system piwnic i korytarzy. Nie inaczej jest w przypadku Bolykiego - tutaj wkomponowano się w infrastrukturę historycznie wykorzystywaną przez kamieniołom - miejsce godne polecenia i odwiedzenia! 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również