Hagymasi - Kadarka
Hagymasi - Kadarka

Hagymasi - Kadarka 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kadarka
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

53,99 zł

Opis

Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Jakże inna jest ta Kadarka od win, które kojarzymy z marketowych półek. To wino pochodzące z wulkanicznych gleb Egeru, wyprodukowane przez specjalistę czystej wody – Josefa Hagymasiego. Wino prezentuje purpurowo-rubinową barwę, przyjemny i intensywny zapach truskawek, malin i róż wzbogacony aromatem korzennych przypraw. W ustach wino lekkie, choć z wyczuwalną taniną, strukturą przypominające Pinot Noir. Owoce na pierwszym planie, pieprzne wykończenie. Bardzo jakościowa Kadarka, dobry amabasador tego szczepu.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Hagymasi Pinceszet

Winnica

Hagymasi to producent wina z Egeru z winiarnią zlokalizowaną w słynnej Dolinie Pięknej Pani (Szépasszony-völgy). Ten rodzinny projekt prowadzony jest przez Józsefa Hagymási - czołową postać węgierskiego przemysłu winiarskiego, nagrodzonego prestiżowym tytułem winiarza roku 2012. Winiarnia składa się z nowoczesnego, zakładu przetwórczego oraz wykutej w tufie części piwnicznej o łącznej pojemności składowania 240,000 litrów.

Szczepy

Uprawy oparte są w dużej mierze o trzy parcele: Kisrózsás, Öreghegy, Hempergő i Újfogás na których uprawia się wiele szczepów, w tym Rieslingi - włoski (Welschriesling) i reński, Sargamuskotaly, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Kadarkę, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc i  Cabernet Sauvignon. Z czerwonych szczepów powstają świetne kupaże w tym polecany przez nas Fold es Lelek.

Historia

Winnica rozpoczynała jako mały (5ha) dostawca gron to dla większych producentów. Z czasem właściciel, József Hagymási coraz silniej rozwijał własną produkcję, która rozrosła się do imponujących rozmiarów 27ha. Rozpoczęcie przygody z winem nie było dziełem przypadku - József  ukończył Technikum Uprawy Winorośli i Enologii w Sátoraljaújhely, a po latach pracy w lokalnych winnicach został szefem winnicy Egerskiego Instytutu Badawczego Uprawy Winorośli i Enologii.

Klimat / Gleba

Uprawy Hagymasi rozlokowane są na glebach pochodzenia wulkanicznego - głównie tuf ryolitowych pokrytych cienką warstwą brunatnej gleby leśnej. Dzięki temu wina są mineralne, pełne i zachowują swój owocowy charakter nawet po dłuższym okresie dojrzewania.

Ocena

1 - ilość opinii

Przyjemne
Bardzo przyjemna kadarka. Owocowa, krągła i daje dużą satysfakcję
Dodano przez Anna w dniu 2022-07-12

Inni klienci kupili również