Gizella - Furmint 2018
Gizella - Furmint 2018

Gizella - Furmint 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

105,99 zł

Opis

Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. W 2018 roku winogrona dojrzewały bardzo wcześnie i w tym samym czasie we wszystkich najlepszych winnicach należących do Laszlo Szilágyiego. Z tego powodu winiarz zdecydował, aby wszystkie jego furminty winifikować jednocześnie, uzyskując wyborny i bogaty blend. Wino prezentuje szeroką gamę smaków i aromatów. Aromat kwiatów lipy, gruszki, brzoskwini, wosku pszczelego wraz z kamienistymi nutami. Na podniebieniu owocowe, z dobrą równowagą uzyskaną dzięki 4,5 g/l resztkowego cukru. Krzepka kwasowość i posmak mineralny. Część wina była krótko starzona w beczce, co dodaje mu dodatkowego charakteru. Rasowy furmint!

Wino w ocenie specjalistów:
"Lekko zredukowany, pikantny niemal jak afrykańskie chenin blanc, perfekcyjnie zwinifikowany, przejrzysty, krystalicznie mineralny, wspaniale świeży furmint od producenta, który wypuszcza arcydzieła z regularnością karabinu maszynowego. Wielka przyjemność w adekwatnej cenie".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Gizella Pince

Winnica

Gizella to rodzinny projekt na obrzeżach miasteczka Tokaj, który od 2005r. prowadzi Laszlo Szilagyi. Uznaje się go za jednego z najlepszych producentów win słodkich Aszu i Szamorodni w regionie. Znana jest również z świetnego Harslevelu, który najczęściej stanowi dodatek do słodkiego, lub wytrawnego Furminta. Gizella wygrała zestawienie 100 najlepszych win węgierskich w 2016r. oraz znalazła się w zestawieniu magazynu Decanter na najbardziej interesujące wina w 2017r. 

Szczepy

Producent skupia się na dwóch szczepach Furmint i Harslevelu, które zajmują ponad 90% nasadzeń. Dodatkowo Gizella uprawia Sargamuskotaly (Muscat Lunel), z którego produkuje się m.in. lekkie wino musujące. 

Historia

Laszlo Szilagyi, dyplomowany agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii, odziedziczył winnicę po dziadku i babci Gizelli. To z miłości do niej zrodził się pomysł na nazwę winiarni, oddający ukłon rodzinie i tradycji, ale też nie przekreślający możliwości rozwoju wedle najnowocześniejszych standardów jakości. Laszlo zeskalował na przestrzeni 15 lat winnicę z 1ha do 19ha.

Klimat / Gleba

Winnica Gizella obejmuje 12 parcel w ramach trzech miejscowości: Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Priorytetem dla Laszlo jest znakomita parcela Szil-volgy koło Tarcal, gdzie posiada największą, trzyhektarową działkę Pomimo dużego zróżnicowania geologicznego, wspólny mianownik w postaci gleb wulkanicznych nadaje słodkim winom odpowiedni poziom kwasowości nadając im świetny balans. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
maj-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również