Gizella - Tokaj Cuvee Harslevelu / Furmint
Gizella - Tokaj Cuvee Harslevelu / Furmint

Gizella - Tokaj Cuvee Harslevelu / Furmint 2023

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

71,99 zł

Opis

Każde wino ma swoją historię... Rok 2023 przyniósł dużo opadów i szybkie dojrzewanie po późnym pączkowaniu. Doskonałą jakość winogron można było przewidywać już w sierpniu. Pojawiły się delikatne, dojrzałe i złożone smaki kiści Furmint i Hárs, a słoneczna pogoda towarzyszyła żniwom przez cały czas. Gizella Cuvee jest lekkie, owocowe, eleganckie i bardzo soczyste.

Mariaż dwóch wiodących odmian Tokaju, tłoczonych w całych pęczkach, przygotowywanych wyłącznie w zbiornikach chłodniczych. W tym roku Hárslevelű przeważa w tym kupażu (53% Hárslevelű, 47% Furmint), więc nuty egzotyczne są bardziej dominujące. Ananas, gruszka, jabłko, delikatna mineralność i nowoczesny charakter Tokaju.

Wino w ocenie specjalistów:
“Orzeźwiająca kwasowość, skórka cytrynowa, błąkające się kwiaty – gęba się śmieje na samą myśl. Cudne wino, pić z przyjaciółmi”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Gizella Pince

Winnica

Gizella to rodzinny projekt na obrzeżach miasteczka Tokaj, który od 2005r. prowadzi Laszlo Szilagyi. Uznaje się go za jednego z najlepszych producentów win słodkich Aszu i Szamorodni w regionie. Znana jest również z świetnego Harslevelu, który najczęściej stanowi dodatek do słodkiego, lub wytrawnego Furminta. Gizella wygrała zestawienie 100 najlepszych win węgierskich w 2016r. oraz znalazła się w zestawieniu magazynu Decanter na najbardziej interesujące wina w 2017r. 

Szczepy

Producent skupia się na dwóch szczepach Furmint i Harslevelu, które zajmują ponad 90% nasadzeń. Dodatkowo Gizella uprawia Sargamuskotaly (Muscat Lunel), z którego produkuje się m.in. lekkie wino musujące. 

Historia

Laszlo Szilagyi, dyplomowany agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii, odziedziczył winnicę po dziadku i babci Gizelli. To z miłości do niej zrodził się pomysł na nazwę winiarni, oddający ukłon rodzinie i tradycji, ale też nie przekreślający możliwości rozwoju wedle najnowocześniejszych standardów jakości. Laszlo zeskalował na przestrzeni 15 lat winnicę z 1ha do 19ha.

Klimat / Gleba

Winnica Gizella obejmuje 12 parcel w ramach trzech miejscowości: Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Priorytetem dla Laszlo jest znakomita parcela Szil-volgy koło Tarcal, gdzie posiada największą, trzyhektarową działkę Pomimo dużego zróżnicowania geologicznego, wspólny mianownik w postaci gleb wulkanicznych nadaje słodkim winom odpowiedni poziom kwasowości nadając im świetny balans. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
maj-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również