Petreny - Egri Bikaver Big Band 2015
Petreny - Egri Bikaver Big Band 2015

Petreny - Big Band Gold Egri Bikaver 2015

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

83,99 zł

Opis

Kupaż pięciu rodzajów winogron, rosnących na jednym z najlepszych wzgórz regionu winiarskiego Egeru. Szczepy, które razem tworzą Wielką Orkiestrę aromatów i smaków. Ich szlachetność została dostrojona przez 28-miesięczne leżakowanie w beczkach i pielęgnację winiarza Atilli Petrenego.
Wino ma średnio głęboki czerwony kolor. W zapachu intensywna kawa, czekolada, czarne jagody. Na podniebieniu dominują średnio treściwe, miękkie, jedwabiste taniny.  Pojawiają się dodatkowo nuty pieprzu, drewna, tytoniu oraz lukrecji. Wino świetnie wyważone i harmonijne, uzupełnione długim finiszem.

Dobre do picia teraz - ale polecane do długiego leżakowania. Z każdym rokiem będzie nabierało głębi i dojrzałości.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Petreny

Winnica

Petrény to jeden z największych producentów z regionu Eger, pomimo to jedną z podstawowych wartości w winnicy pozostaje przywiązanie do natury - cały proces inspirowany jest zasadami biodynamiki. Leżakowanie odbywa się w dębowych beczkach w piwnicach zlokalizowanych w słynnej Dolinie Pięknej Pani. Jest to pierwsza piwnica w regionie, która  uzyskała certyfikat koszerności. Petrény posiada własne zaplecze noclegowe wspierające lokalną enoturystykę.

Szczepy

Petrény uprawia 23 szczepy: 14 białych i 9 czerwonych, w ramach których najważniejsze to: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kekfrankos, Merlot, Pinot Noir i Syrah. Ta różnorodność pozwala na tworzenie świetnych Egri Bikaverów (przypominamy, że muszą się składać min. 4 szczepów), w tym Big Band, który stał się pierwszym hitem winnicy.

Historia

Dokumentacja wskazuje, że rodzina Petrény była zaangażowana w uprawę winorośli i produkcję wina w Verpelét na początku XVII wieku. Zanim Attila  postanowił kontynuować winiarskie tradycje pracował jako inżynier cybernetyki w Warszawie. Te rozpoczęły się na przełomie XXw. i XXIw., natomiast pierwsze wino (Furia) wypuszczono na rynek w 2005r. Winnica na przestrzeni ostatnich lat urosła do imponujących rozmiarów 150ha, z czego 120ha podlega kultywacji. Dużą część produkcji trafia na rynki zagraniczne, w tym Polski! W 2018r. firma rozszerzyła gamę produktów o kosmetyki na bazie winogron.

Klimat / Gleba

Różnorodne uprawy umożliwiają rozróżnienie trzech linii win - podstawowa (Silver), wyższa (Gold) oraz premium (Superior) z najlepszych upraw zlokalizowanych w ramach parceli Padok.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również